Ucrainenii se retrag în Donețk. Căderea oraşului Vuhledar a complicat harta frontului

După mai mult de doi ani şi jumătate de război la scară largă, trupele ucrainene sunt în defensivă. Armata ucraineană și-a retras trupele din oraşul minier Vuhledar, un bastion poziţionat pe teren mai înalt, care a rezistat atacurilor intense după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Comandamentul militar din estul Ucrainei a declarat miercuri că a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către trupele ruse şi pentru a „păstra personalul şi echipamentul militar”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut pierderea oraşului Vuhledar, afirmând că problema principală este retragerea trupelor şi protejarea vieţilor.

 

 

Cea mai fierbinte zonă

Generalul Oleksandr Sîrski a declarat pe social media că activează în „unul dintre cele mai fierbinţi sectoare ale frontului” cu Brigada 25 aeropurtată Siceslav. El nu a dat detalii cu privire la locaţie, dar brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă unde atacurile ruseşti se intensifică. „În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea şi eficacitatea apărării noastre”, a declarat Sîrski.

Într-un raport de seară privind situaţia de pe câmpul de luptă, Statul Major al Ucrainei a declarat că sectorul Pokrovsk a rămas teatrul celor mai violente lupte. Acesta a declarat că forţele ruse au lansat 28 de atacuri asupra forţelor ucrainene în acest sector şi alte 23 în sectorul Kurakove din apropiere.

Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă-cheie.

Forţele Moscovei controlează în prezent puţin sub o cincime din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că obiectivul tactic principal al Moscovei este să cucerească în întregime regiunile Doneţk şi Luhansk.

FOTO Zeci de români în situații de risc crescut, recuperați de militarii români din Liban

Masacrul din Burkina Faso produs de Al-Qaida: 600 de morți, dublu față de estimările anterioare