Alertă în Atlanticul de Nord – Uraganul Kirk, de categoria a 4-a şi furtuna Leslie avansează

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a precizat, în buletinul său informativ de vineri dimineaţă, că uraganul Kirk se află la o distanţă de 1.630 km est-nord-est de nordul Insulelor Leeward şi la 2.665 km sud-vest de Insulele Azore, în largul Portugaliei şi, prin urmare, nu reprezintă o ameninţare pentru zonele populate.

Kirk se deplasează în direcţie nord-vestică, avansând cu o viteză de 17 km/h şi este probabil ca în weekend să înainteze spre nord şi nord-nord-est, cu o viteză mai mare, deasupra apelor deschise.

Uraganul generează valuri mari de furtună, care ar putea atinge coasta de est a Statelor Unite până duminică, au avertizat meteorologii NHC.

Între timp, furtuna tropicală Leslie a crescut uşor în intensitate în cursul nopţii de joi spre vineri. Vineri dimineaţă, furtuna se deplasa peste apele deschise ale Atlanticului de Nord, însoţită de vânturi susţinute cu viteze maxime de 95 km/h.

Leslie se afla la 1.040 km vest-sud-vest de extremitatea sudică a arhipelagului Capul Verde (în largul coastei de nord-vest a Africii) şi se deplasa spre vest cu 9 km/h.

Potrivit previziunilor NHC, furtuna Leslie ar putea deveni uragan sâmbătă.

Potrivit Agenţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, sezonul uraganelor din Atlantic, care a început oficial la 1 iunie, ar putea prezenta o activitate „peste medie”, cu opt până la 13 uragane, dintre care între patru şi şapte ar putea fi uragane majore.

De la începutul acestui sezon al uraganelor din Atlantic s-au format şapte astfel de fenomene meteorologice: Beryl, Debby, Ernesto, Francine, Helene, Isaac şi Kirk.

Baschet masculin: Campioana U BT Cluj a obţinut prima victorie a sezonului, cu CSO Voluntari

MAE: Încă 74 de cetăţeni români şi membri de familie – sprijiniţi pentru a se întoarce din Liban