Șase ore de teroare: dezvăluiri explozive despre atacul din 7 octombrie, în care Hamas a îngenunchiat armata israeliană

BBC a auzit relatări oferite familiilor despre ceea ce s-a întâmplat la o bază militară care păzea granița cu Gaza. Baza Nahal Oz a fost invadată de oameni înarmați ai Hamas în dimineața zilei de 7 octombrie și se pare că peste 60 de soldați israelieni au fost uciși – iar alții au fost luați ostatici.

Armata israeliană nu a publicat încă ancheta oficială cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo în acea zi, dar a informat deja rudele celor uciși acolo, iar unii au împărtășit aceste detalii cu BBC.

Acesta este cel mai apropiat raport oficial al armatei israeliene cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

În încercarea de a reconstitui evenimentele, am vorbit, de asemenea, cu supraviețuitori, am văzut mesaje de la cei care au murit și am ascultat înregistrări vocale care relatează atacul așa cum s-a întâmplat, ajutând la construirea unei imagini a vitezei și ferocitații invaziei.

BBC a descoperit:

  • Activitatea suspectă a fost observată de mulți soldați de la bază înainte de 7 octombrie, nu doar de tinerele femei a căror sarcină era să monitorizeze camerele de la frontieră
  • Soldații au observat o încetare bruscă a activității Hamas în zilele dinaintea atacului
  • Mulți soldați israelieni de acolo erau neînarmați, iar protocoalele oficiale prevedeau ca soldații să se retragă atunci când erau atacați, în loc să avanseze
  • Unele echipamente de supraveghere erau fie scoase din funcțiune, fie puteau fi distruse cu ușurință de Hamas

Detaliile pe care le-am stabilit ridică întrebări – inclusiv de ce atât de puțini soldați erau înarmați într-o bază atât de aproape de graniță, de ce nu s-a făcut mai mult pentru a răspunde informațiilor și avertismentelor care au fost primite, cum de a durat atât de mult până la sosirea întăririlor și dacă însăși infrastructura bazei i-a lăsat pe cei de acolo neprotejați.

Am prezentat concluziile noastre FDI, care a răspuns că se află în mijlocul unei „anchete aprofundate privind evenimentele din 7 octombrie, inclusiv cele din Nahal Oz, și circumstanțele care le-au precedat”.

La 7 octombrie, Sharon – nume fictiv – și-a început tura la Nahal Oz, la aproximativ un kilometru de gardul de frontieră cu Gaza, la ora 04:00.

Ea făcea parte din unitatea militară exclusiv feminină a bazei – cunoscută sub numele de Tatzpitaniyot în ebraică – și rolul lor era să studieze imaginile de supraveghere în direct surprinse de camerele de luat vederi de-a lungul gardului.

Femeile lucrau în schimburi în camera de război a bazei, sau Hamal, urmărind Gaza prin intermediul unui banc de monitoare în permanență.

Hamal este o cameră fără ferestre, protejată de o ușă solidă și de ziduri antiglonț, cu protocoale de securitate stricte.

IDF a declarat familiilor persoanelor aflate în bază în acea zi că mulți membri ai personalului militar nu erau înarmați.

Generalul Israel Ziv, fost șef al Diviziei de Operațiuni a IDF, a declarat pentru BBC că, în timpul serviciului său, nu ar fi existat niciodată soldați neînarmați în zonele de frontieră. „Nu are sens… Soldatul este legat de armă”, spune el.

Personalul înarmat de la Nahal Oz din acea zi includea o unitate de soldați de infanterie din brigada Golani a IDF.

BBC a raportat anterior că Tatzpitaniyot au observat o intensificare a activității suspecte de cealaltă parte a gardului, dar acum am stabilit că aceste îngrijorări au fost împărtășite și de alți soldați de la bază din diferite unități.

content-image

Cu toate acestea, în zilele premergătoare datei de 7 octombrie, lucrurile au devenit mai liniștite.

„Nu era nimic și asta ne înspăimânta„, își amintește un soldat de infanterie staționat la bază.”Toată lumea simțea că ceva era ciudat. Nu avea sens”.

Eșecul FDI de a înțelege ce se întâmpla se datora „unei mari aroganțe”, spune generalul Ziv, gândului că „Hamas nu ar ataca, nu ar îndrăzni și că, chiar dacă ar ataca, nu sunt capabili”.

„Ne-am culcat pe 6 gândindu-ne că este o pisică acolo și ne-am trezit pe 7 și era un tigru”.

La ora 05:30, membrii trupei Golani s-au pregătit să înceapă o patrulă cu jeep-uri de-a lungul părții israeliene a gardului – lucru pe care îl făceau în fiecare dimineață înainte de răsărit. Dar au fost apoi instruiți de superiorii lor să amâne patrula și să se retragă din cauza unei amenințări cu rachete antitanc, au declarat trei dintre ei pentru BBC.

„A existat un avertisment. Era interzis să urcăm pe traseul de lângă gard”, își amintește unul dintre ei.

Un alt Golani, Shimon Malka, în vârstă de 21 de ani, a declarat că un astfel de avertisment a fost neobișnuit, dar nu nemaiauzit, așa că nu s-au gândit prea mult la el.

content-image

Soldatul de infanterie al IDF Shimon Malka: „Pentru noi, a fost doar o altă zi. Îmi amintesc că la ora 6 am spus că ne vom întoarce la culcare pentru că este sâmbătă.”

Generalul Ziv spune că protocolul standard al forțelor de apărare israeliene este acela de a îndepărta oamenii în timpul unor atacuri suspecte de acest gen, astfel încât aceștia să poată „evita să fie expuși ca țintă”. Dar, spune el, „Hamas a realizat acest lucru și l-a folosit” în avantajul lor.

El a spus că baza ar fi trebuit să fie echipată cu poziții din care Golani să poată răspunde în siguranță.

„Există tehnici foarte simple de acoperire a soldaților, astfel încât aceștia să fie sub acoperire, dar să fie totuși în poziția de a reacționa, de a nu pierde vederea”, a spus el.

În timp ce Golani aștepta departe de gard, Sharon a început să vadă mișcări printre luptătorii Hamas. Dar acestea nu păreau altceva decât de rutină – „au și ei ture”.

content-image

La ora 06:20, Hamas începuse să lanseze rachete, dar, din nou, Sharon spune că acest lucru nu i s-a părut imediat alarmant – ea se mai confruntase cu atacuri cu rachete și baza era bine protejată împotriva acestora.

„De obicei se trage timp de cinci minute și apoi se face o pauză”, spune ea.

Dar, de data aceasta, nu a existat nicio pauză.

content-image

În jurul orei 06:30, Sharon spune că a putut vedea cum forțele Hamas încep să se apropie.

Tatzpitaniyot a transmis prin radio către forțele terestre pentru a le alerta.

„La toate posturile, patru persoane fug spre gard, recepționat”, a anunțat una dintre tinerele femei, cu vocea ușor tremurândă. „Identific două persoane înarmate care aleargă spre gard, recepționat.”

Cam în același timp, Shimon a auzit prin radio cuvintele de cod pentru un atac cu rachete. Comandantul său le-a ordonat să sară din jeep într-un Namer – un tip de transportor blindat israelian de personal – și să se îndrepte spre gard.

Dar el nu a putut vedea nicio incursiune și a presupus că era doar un exercițiu.

Acest așa-numit zid de fier a fost mult timp considerat de FDI și de oamenii din Israel ca fiind impenetrabil și, cu toate acestea, bazele de-a lungul lui au început să raporteze breșe.

Fiecare dintre Tatzpitaniyot aflați în tură la Nahal Oz a fost martor la între două și cinci încălcări ale secțiunii de gard de frontieră pe care erau responsabili cu monitorizarea, spune Sharon. Aceștia au văzut cum luptătorii Hamas își croiau drum în Israel.

Generalul Ziv spune că ușurința cu care luptătorii au trecut gardul a arătat defectele unei bariere percepute ca fiind impenetrabilă.

„După cum ați văzut, două camioane încărcate puteau să vină și să o împingă. Nu era nimic. Chiar dacă ar fi existat un câmp minat de 50 sau 60 de metri acolo, acesta ar fi întârziat Hamas câteva ore.”

content-image

Cu puțin timp înainte de 06:40, un post de observație de la Nahal Oz a fost lovit și avariat de o rachetă, potrivit notelor de informare ale familiei IDF împărtășite cu BBC.

Un sistem de ochire a lunetiștilor a fost pus în funcțiune de la Hamal – centrul nevralgic al bazei – și un ofițer a încercat să tragă de la distanță asupra unor oameni înarmați care încercau să treacă granița, a declarat IDF familiilor.

Ofițerii de infanterie s-au alăturat, de asemenea, Tatzpitaniyot în Hamal. Sharon își amintește că un comandant a ajuns în pijama.

Apoi, pe măsură ce oamenii înarmați au continuat să tragă în camerele de supraveghere, ecranele de monitorizare din Hamal au început să se întunece.

Faptul că Hamas a acționat în văzul acestor camere de supraveghere, de-a lungul frontierei, în săptămânile anterioare, a fost tactic, spune generalul Ziv, pentru a „normaliza lucrurile”.

La doar 100 de metri de locul în care lucrau Tatzpitaniyot, Alroy – unul dintre cei cinci baloane de observație ale IDF aflate la fața locului în acea dimineață – a fost trezit de rachete și sirene, a declarat tatăl său Rafi Ben Shitrit pentru BBC.

IDF a furnizat ulterior familiei lui Alroy detaliile unei investigații inițiale cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

Balonul de la Nahal Oz oferea o vedere mai profundă în Gaza și ar fi trebuit să fie operațional 24 de ore pe zi.

Însă la 7 octombrie a fost unul dintre cele trei baloane de la graniță care au fost scoase din funcțiune.

content-image

„Balonul din Nahal Oz nu a funcționat și nimeni nu a fost stresat, li s-a spus că va fi reparat duminică”, spune dl Ben Shitrit.

„A existat o atmosferă de genul: „Hamas este descurajată, chiar dacă se întâmplă ceva, este o infiltrare teroristă sau cel mult o echipă teroristă.””

Întoarsă la punctul ei de supraveghere, Sharon a continuat să comunice frenetic cu soldații de pe teren.

„Am plâns și am anunțat, simultan”, spune ea. Își amintește că ofițerul comandant a strigat „liniște” pentru că unele dintre tinerele femei își pierdeau concentrarea în mijlocul ororii.

La gard, Shimon spune că a urmat indicațiile radio. Încă nu putea înțelege de ce vocea tinerei femei pe care o auzea părea atât de panicată. „Simțeam stresul, dar nu puteam vedea nimic”.

Când unitatea sa a ajuns la locul către care îi îndrumase Tatzpitaniyot, au văzut camioanele Hamas pătrunzând prin gard.

„Au început să tragă în noi. Poate cinci camioane”.

Soldații au ripostat și i-au călcat pe cei de pe motociclete.

content-image

La scurt timp după ora 07:00 a venit momentul de care toată lumea se temea și pe care nimeni nu și-l putea imagina. Oameni înarmați ai Hamas erau la ușa Hamalului.

„Ridică-te, teroriștii sunt la ușă”, își amintește Sharon că i s-a spus.

Tatzpitaniyot au primit ordin să își abandoneze pozițiile și să se îndrepte spre un birou din camera de război.

Generalul Ziv spune că cei mai înalți în armată nu au pus suficient accent pe apărarea bazelor în sine, concentrându-se în schimb pe patrulele externe.

„Aceasta a fost o parte a întregii mizerii, deoarece odată ce inamicul i-a surprins și a intrat în bază, ei nu erau pregătiți. Totul s-a prăbușit”, spune el.

content-image

În jurul orei 07:20 a fost atacat ceea ce era cunoscut sub numele de scut – un adăpost antiatomic din afara Hamalului.

Printre cei care se adăpostiseră în interior se aflau și câțiva Tatzpitaniyot care nu erau de serviciu și care erau protejați de „patru războinice”, conform unui mesaj WhatsApp trimis la ora 07:38 de unul dintre Tatzpitaniyot care se adăpostiseră acolo și văzut de BBC.

Nu au mai existat alte mesaje de la ea în grup.

FDI a declarat familiilor că aceste „războinice” erau singurele persoane înarmate care se ascundeau în adăpost – și au ținut la distanță luptătorii Hamas cu focurile lor de armă până când explozia unei grenade a ucis unul dintre comandanți și a rănit alte persoane aflate înăuntru.

În acest moment, aproximativ 10 dintre soldați au reușit să scape din adăpost și s-au încuiat în barăcile de cazare. Toți ceilalți din scut au fost uciși sau capturați de Hamas.

Shimon și comandantul său s-au întors la bază, dar încă nu erau conștienți de amploarea a ceea ce se întâmpla.

Mai târziu, IDF avea să informeze familia unuia dintre cei uciși la Nahal Oz că atacul asupra bazei a început prin atacuri cu drone și acțiunea a 70 de luptători din patru direcții și că, pe măsură ce trecea dimineața, s-au alăturat și alte zeci.

content-image

Atacul dronei Hamas vizează vehicule din interiorul bazei

De-a lungul și de-a latul Fâșiei Gaza, mii de oameni au trecut pe teritoriul israelian.

Pe drumul de întoarcere la bază, Shimon spune că a început să înțeleagă amploarea atacului.

„Când am ajuns la bază, totul arsese”, spune el.

În biroul din interiorul Hamalului, Sharon spune că grupul de aproximativ 20 de soldați a încercat să se calmeze reciproc.

Între timp, au făcut încercări repetate de a cere mai mult sprijin.

„Cred că [cineva] a spus ceva de genul „Nu există întăriri, nu poate veni nimeni”, iar eu îmi amintesc că ofițerul meu a spus „Nu avem nevoie de întăriri, avem nevoie de salvare””.

content-image

Cu puțin timp înainte de ora 08:00, a sosit o dronă israeliană, cunoscută sub numele de Zik, dar a avut dificultăți în a distinge între soldații israelieni și Hamas, potrivit relatării FDI, ceea ce a însemnat că a fost mai lentă în a-și ataca țintele vizate.

Cam în același timp, a început un atac asupra Hamalului, cu multe focuri de armă. Cei înarmați au luptat la ușile clădirii pentru a împiedica Hamas să intre înăuntru. Luptele au continuat timp de aproximativ patru ore.

Între timp, Shimon spune că el și ceilalți soldați care luptau la bază erau complet depășiți numeric. Nu era niciun semn de întăriri.

„Totul era vag”.

În jurul orei 09:00, soldații Golani s-au îndreptat spre sala de mese a bazei, unde Tatzpitaniyot le spusese că se ascund majoritatea pistolarilor.

Rudele aveau să afle mai târziu de la FDI că, în acea zi, la fiecare 25 de soldați de luptă care intrau în Nahal Oz erau 150 de oameni înarmați.

„Ceea ce făcea Hamas în acea dimineață era o înmulțire”, spune generalul Ziv.

„Au fost peste 70 de breșe diferite… peste 3 000 de teroriști… Știau că nu au calitate, așa că au trebuit să meargă pe cantitate.”

Un videoclip, despre care presa israeliană relatează că a fost filmat în această perioadă, arată tineri ofițeri de supraveghere de la Nahal Oz, care au fost capturați de Hamas înarmați.

„Voi, câinilor, vă vom călca în picioare”, se aude un bărbat spunând în timp ce mâinile femeilor sunt legate, cu fețele lipite de perete.

Naama Levy, în vârstă de 19 ani, care începuse să lucreze la bază abia cu o zi înainte, pledează că are „prieteni în Palestina”, cu fața acoperită de sânge.

Imaginile arată cum femeile sunt târâte într-un vehicul în așteptare și duse departe.

Este devastator pentru mama lui Naama să privească. „Rănile, sângele, ce spunea ea, ce le spuneau teroriștii, oroarea acelor momente”, spune Dr. Ayelet Levy.

Generalul Ziv spune că Tatzpitaniyot de la Nahal Oz „au fost uimitori – greșeala a fost a sistemului, a comandanților, nu a lor”.

content-image

La mai bine de trei ore de la începerea atacului, la ora 09:45, un elicopter IDF a început să tragă în atacatorii Hamas, au spus ofițerii rudelor îndurerate. Acesta a tras în bază de 12 ori.

Shimon și alte șase persoane, inclusiv comandantul lor, au ieșit din bază și s-au întors pe jos în formație. El spune că s-a tras asupra lor „din toate direcțiile”.

Printre sunetul focurilor de armă automată venea o serie de focuri simple, trase de un lunetist Hamas pe care nu îl puteau vedea.

„De fiecare dată când trăgea, unul dintre prietenii mei primea un glonț în cap”, spune el.

Shimon spune că a fost singurul dintre cei care luptau alături de el care a supraviețuit și că și el a fost aproape să rateze un glonț.

content-image

„Un glonț a trecut chiar pe lângă capul meu… Auzeam gloanțele lovind betonul din jurul meu și simțeam căldura de la ele.”

În acest moment, el spune că radioul său nu mai era operațional.

Generalul Ziv descrie ziua ca fiind o „furtună perfectă”. „Timp de atâtea ore, întăririle nu au existat pentru că nimeni nu știa exact ce se întâmplă și unde să trimită întăririle”, explică el.

Shimon a scăpat de la locul faptei și s-a mutat într-o poziție de lunetist înainte de a se alătura soldaților dintr-o altă unitate care au mers să protejeze un kibbutz.

În Hamal, sau camera de război, a avut loc un eveniment important în jurul orei 11:00.

Electricitatea a fost întreruptă, ceea ce a însemnat că încuietorile ușilor, care erau pe un sistem electric, au fost eliberate. Aceasta a lăsat camera de război larg deschisă, conform relatării FDI oferite mai multor familii. Luptătorii Hamas au început să tragă în interior și să arunce cu grenade.

Unul dintre ei a fost ucis într-o luptă față în față cu un cuțit cu un soldat Golani, a declarat IDF familiilor.

Generalul Ziv a declarat că, în momentul în care soldații s-au bazat pe încuietorile ușilor pentru siguranța lor, sistemul militar mai larg „a eșuat deja”.

În informarea FDI către familii, se spune că „teroriștii au aruncat o substanță inflamabilă în Hamal și i-au dat foc”.

content-image

Ce a mai rămas din camera de război distrusă de fum și foc

„Fumul era foarte gros. Toată lumea a început să tușească și să se sufoce. Oamenii au început să cadă și să leșine”, își amintește Sharon.

O mamă spune că IDF i-a spus că o „substanță toxică” a fost folosită de Hamas în atac, deși alții nu erau la curent cu acest detaliu sau au spus că IDF și-a schimbat între timp declarația în această privință.

content-image

În jurul orei 12:30, șapte persoane din Hamal – inclusiv Sharon – au reușit să ajungă la fereastra toaletei și să iasă, conform relatărilor celor care se aflau acolo în acea zi.

Acolo, ea și ceilalți supraviețuitori au așteptat să vină și alții. Dar nimeni nu a venit. Sharon a fost singura supraviețuitoare dintre Tatzpitaniyot aflați în tură în acea zi. O altă tânără din unitate, care se afla la bază, dar nu lucra în acea dimineață, a supraviețuit și ea.

Până la sfârșitul zilei de 7 octombrie, armata recâștigase controlul, dar mulți dintre cei staționați acolo nu au supraviețuit zilei. Șapte Tatzpitaniyot au fost luați ostatici în Gaza, unde unul a fost ucis, altul a fost salvat, iar cinci au rămas în viață.

content-image

Două stații de lucru afectate de incendiu în Hamal

În Israel, în acea zi, aproximativ 1 200 de persoane – inclusiv peste 300 de soldați – au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice. De atunci, peste 41 000 de palestinieni au fost uciși ca urmare a acțiunilor militare israeliene în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Printre morții de la Nahal Oz s-ar număra balonistul Alroy și patru camarazi, care s-au angajat într-o luptă îndelungată cu Hamas, spune tatăl său, citând informații care i-au fost furnizate de IDF.

Ei au reușit să ucidă aproape 10 oameni înarmați, a spus el, dar cei cinci au fost depășiți numeric și au fost găsiți toți morți în interiorul unui adăpost mobil la ora 14:30.

Sala de război – care fusese proiectată ca un spațiu sigur pentru unitățile bazei – a fost distrusă. Fotografiile și înregistrările video o arată carbonizată, ecranele pe care Tatzpitaniyot le monitorizaseră cu atenție, înnegrite. Fragmente de oase au fost găsite printre cenușa de acolo.

Supraviețuitorii și familiile celor uciși și răpiți au rămas cu întrebări fără răspuns despre cum a mers totul atât de prost.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Horoscopul zilei de 6 octombrie 2024. Taurii au parte de oportunități de avansare. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Preţurile petrolului au crescut vineri pentru a patra sesiune consecutivă; creşterea săptămânală, cea mai mare din ultimii doi ani