Preţurile petrolului au crescut vineri pentru a patra sesiune consecutivă; creşterea săptămânală, cea mai mare din ultimii doi ani

Preţurile petrolului au crescut vineri pentru a patra sesiune consecutivă, în timp ce investitorii se pregăteau pentru un potenţial atac israelian asupra infrastructurii energetice iraniene şi au înregistrat cele mai mari câştiguri săptămânale de când OPEC+ a început să reducă producţia în urmă cu doi ani, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,53 USD, sau cu 1,97%, la 79,15USD pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au câştigat 1,65 dolari, sau 2,24%, până la 75,36 dolari pe baril.

Săptămânal, ambele valori de referinţă au avansat cu peste 9% – cel mai mult într-o singură săptămână de când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) a convenit să reducă semnificativ producţia de petrol, în octombrie 2022.

Ambele contracte au crescut joi cu peste 5%, după ce preşedintele american Joe Biden a recunoscut că administraţia de la Casa Albă a purtat discuţii cu Israelul dacă va sprijini sau nu un atac asupra instalaţiilor petroliere iraniene.

”Discutăm despre asta”, a spus Biden joi, determinând imediat o creştere a contractelor futures pentru petrol.

De atunci, analiştii de petrol s-au grăbit să îşi alerteze clienţii despre potenţialele ramificaţii ale unui război care se extinde în Orientul Mijlociu.

Israelul a declarat vineri că a vizat peste noapte sediul de informaţii al Hezbollah din Liban şi că evaluează daunele, în timp ce liderul suprem al Iranului le-a cerut aliaţilor să-şi intensifice lupta anti-Israel.

Un atac asupra instalaţiilor energetice iraniene nu ar fi cursul preferat de acţiune al Israelului, au scris vineri analiştii de mărfuri ai JPMorgan. Cu toate acestea, nivelurile scăzute ale stocurilor globale de petrol sugerează că preţurile vor fi ridicate până la rezolvarea conflictului, au adăugat ei.

 

Șase ore de teroare: dezvăluiri explozive despre atacul din 7 octombrie, în care Hamas a îngenunchiat armata israeliană

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, Biden se teme că Trump nu va recunoaşte rezultatul „în mod paşnic”