Naomi Campbell recunoaşte eşecurile privind gestionarea organizaţiei caritabilă de modă, dar neagă comportamentul inadecvat

Naomi Campbell a recunoscut că nu şi-a îndeplinit îndatoririle de administrator al organizaţiei caritabile Fashion for Relief pe care a fondat-o, dar a insistat asupra faptului că nu s-a implicat niciodată în abateri financiare şi că nu a folosit organizaţia caritabilă în interes personal în timpul funcţionării sale haotice timp de nouă ani, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, lui Campbell i s-a interzis să conducă o organizaţie caritabilă timp de cinci ani, după ce un raport dur a constatat că ea şi cei doi membri ai consiliului de administraţie s-au făcut vinovaţi de conduită necorespunzătoare gravă şi de gestionare financiară necorespunzătoare.

Fashion for Relief a strâns aproape 4,8 milioane de lire sterline de la strângerea de fonduri pentru prezentarea de modă pe parcursul a cinci ani până în 2020, dar a dat doar 10% din veniturile de 4,6 milioane de lire sterline organizaţiilor caritabile partenere sub formă de subvenţii, a constatat ancheta Comisiei pentru caritate.

Aceasta a arătat că organizaţia caritabilă – care a fost înfiinţată pentru a strânge bani pentru cauze bune din întreaga lume – a cheltuit zeci de mii de lire sterline pe camere de hotel de lux, tratamente spa, securitate personală şi ţigări pentru Campbell la un eveniment de modă caritabil Fashion for Relief.

Un purtător de cuvânt al lui Campbell a declarat că aceasta „îşi recunoaşte şi îşi acceptă responsabilitatea” în calitate de administrator al Fashion for Relief. Deşi a recunoscut că „este posibil să nu fi fost implicată la fel de activ în operaţiunile de zi cu zi ale organizaţiei caritabile aşa cum ar fi trebuit să fie”, ea a declarat că „nu a fost niciodată implicată în nicio formă de comportament financiar necorespunzător”.

„Timp de peste trei decenii, ea s-a dedicat neobosit cauzelor caritabile, întotdeauna cu singura intenţie de a-i ajuta pe alţii şi niciodată pentru câştig personal. Naomi nu a primit niciodată o plată pentru implicarea sa în Fashion for Relief şi nici nu a facturat vreo cheltuială personală organizaţiei”, se arată într-o declaraţie transmisă vineri în numele lui Campbell. 

Între 2016-2022, autoritatea de reglementare a constatat că doar 8,5% din cheltuielile Fashion for Relief au fost direcţionate către subvenţii caritabile. Au fost efectuate plăţi neautorizate în valoare de 290.000 de lire sterline (388.000 de dolari) către unul dintre administratori, în timp ce banii au fost cheltuiţi inclusiv pe room service, tratamente spa şi ţigări. Astfel de achiziţii nu sunt considerate „cheltuieli rezonabile” de către Comisie.

„Administratorii sunt obligaţi prin lege să ia decizii care sunt în interesul carităţii lor şi să respecte obligaţiile şi responsabilităţile lor legale”, a declarat directorul adjunct al Comisiei pentru Caritate, Tim Hopkins. „Ancheta noastră a constatat că administratorii acestei organizaţii caritabile nu au reuşit să facă acest lucru”, a punctat el.

Autoritatea de reglementare a recuperat peste 400.000 de lire sterline de la Fashion For Relief, sumă care a fost utilizată pentru a achita datoriile restante, soldul fiind direcţionat către alte organizaţii caritabile.

Daniel Maldini, fiul lui Paolo şi nepotul lui Cesare, convocat în premieră la naţionala Italiei

Serie A: Hellas Verona, victorie chinuită în fața echipei Venezia