Surse | De ce NU poate candida Diana Șoșoacă la Președinția României

CCR a primit două contestaţii împotriva deciziei BEC de a admite candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă. O contestaţie este semnată de Bellantoni Amalia, iar cea de-a doua, de Ursa Mihai Gheorghe.

Potrivit surselor judiciare, Curtea a analizat candidatura Dianei Șoșoacă prin prisma valorilor constituționale. Aceasta ar fi considerată o amenințarea pentru siguranța națională, din cauza mesajelor de atașament față de Rusia. Mesajele de susținere pentru Rusia ar fi fost considerate incompatibile cu rolul de președinte, care presupune și conducerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

De asemenea, slabul atașament față de valorile constituționale ar fi fost demonstrat și de declarațiile cu tentă rasistă și antisemită făcute de Diana Șoșoacă, precizează sursele.

Doar șapte dintre cei nouă judecători CCR au fost prezenți, hotărârea fiind luată cu o majoritate de 5 la 2.

Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează la vestea respingerii candidaturii sale la Președinția României. Eurodeputata susține că vinovați de situație ar fi… evreii.

„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a declarat Șoșoacă, într-o transmisiune live pe Facebook.

Potrivit art. 31 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în cel mult 24 de ore de la înregistrarea candidaturii și a semnului electoral, candidații, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestațiile se fac în scris și se depun la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bistriţa Năsăud: Trei persoane, găsite moarte într-un apartament din Bistriţa. Pompierii au intervenit după ce vecinii au reclamat miros puternic de gaz

Accident mortal pe DN7 – Circulația pe Valea Oltului, blocată total (FOTO)