Tudorel Toader oferă cheia hotărârii CCR în cazul Șoșoacă: Patru repere legislative avute în vedere

„O primă observaţie, cinci judecători pentru, doi împotrivă, dar unde au fost doi? Un lucru este sigur, ceea ce a hotărât Curtea Constituţională are caracter definitiv, obligatoriu, de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Diana Şoşoacă nu mai are nicio cale de a candida, nu poate să conteste, nu poate să reformeze soluţia Curţii”, a spus Tudorel Toader într-o intervenţie la Antena 3.

„Un lucru este sigur: ce a hotărât Curtea Constituțională are caracter definitiv, obligatoriu, erga omnes de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, practic, Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de a candida, nu poate să conteste, nu poate să reformeze soluția Curții Constituționale. Nu avem motivarea hotărârii și încercăm să realizăm care au fost motivele. Eu personal cred că judecătorii constituționali au avut în vedere patru repere legislative:

– Art. 37 din Constituție, care vorbește de dreptul de a fi ales;

– Art. 27 din Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României, care stabilește condițiile unei candidaturi valide. Acolo vă rog să observați, de la alin. (2) la (8), sunt descrise toate condițiile în amănunt pentru o candidatură validă;

– Art. 16 alin. (3) din Constituție spune că demnitățile pot fi ocupate în condițiile legii. Trebuie văzut dacă dintre condițiile din Legea 370 nu au fost respectate careva dintre ele.

– Art. 40 alin. (2) din Constituție care spune că partidele și organizațiile care prin scopurile lor militează împotriva principiilor statului de drept ori a suveranității, integrității sau a independenței României sunt neconstituționale. Dacă judecătorii s-au raportat la acest articol, nu înseamnă că au declarat necontituțional partidul lui Diana Șoșoacă, dar a declarat contrară Constituției activitatea pe care o desfășoară, adică ceva similar a lipsei unui atașament față de statul de drept”, a explicat Tudorel Toader.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Iaşi: S-a bătut toba pentru A8; asociaţia ”Moldova Vrea Autostradă” a cerut începerea lucrărilor

Meta intră în războiul AI! Proprietarul Facebook a creat Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenţei artificiale