Trump a revenit în locul tentativei de asasinat, în Pennsylvania: Nu voi ceda niciodată / La miting a fost prezent şi Elon Musk – VIDEO

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a revenit, sâmbătă, la Butler, în Pennsylvania, unde a fost victima unei tentative de asasinat, adunând o mulţime numeroasă în acest stat cu o lună înainte de alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

„Aşa cum spuneam”, a afirmat Trump când a apărut pe scenă, pretinzând că reia discursul care a fost întrerupt când a fost atins la ureche de un glonţ pe 13 iulie.

„Acum 12 săptămâni, chiar aici, un asasin a încercat să mă reducă la tăcere pe mine şi mişcarea noastră. Acest monstru vicios (…) a fost aproape de a reuşi, dar mâna Providenţei l-a împiedicat să facă acest lucru”, a declarat fostul preşedinte în faţa unei mulţimi entuziaste. „Nu voi renunţa niciodată, nu voi ceda niciodată”, a asigurat el mulţimea.

În mijlocul discursului, Trump a chemat pe scenă un aliat puternic, Elon Musk, CEO al Tesla şi proprietar al platformei de social media X. A fost prima sa prezenţă la un eveniment de campanie al lui Trump de când l-a susţinut pe fostul preşedinte după 13 iulie.

Musk a sărit literalmente pe scenă cu braţele ridicate.

„Adevăratul test al caracterului cuiva este modul în care se comportă sub presiune”, a spus Musk, numind alegerile o «situaţie în care Trump trebuie să câştige» şi îndemnând mulţimea să se înscrie la vot.

 

„Fiţi o pacoste pentru toţi cei pe care îi cunoaşteţi”, a spus Musk.

 

La ora locală 18:11., ora exactă la care au izbucnit focurile de armă pe 13 iulie, Trump a cerut un moment de reculegere. Un clopot a sunat apoi de patru ori, o dată pentru fiecare dintre cele patru victime, inclusiv pentru Trump.

În discursul său, Trump a făcut o aluzie sumbră, fără dovezi, la faptul că se confruntă cu „un inamic din interior” mai periculos decât un adversar străin. Despre atacator, el a spus că „un asasin cu sânge rece a încercat să mă reducă la tăcere”, dar „nu a oprit mişcarea noastră”.

Mulţimea părea să fie de ordinul zecilor de mii, mulţi dintre ei purtând însemnele lui Trump. Unii au scandat sloganul „luptă, luptă, luptă” pe care Trump l-a folosit pentru a-şi aduna adepţii la câteva momente după ce a fost împuşcat.

„Suntem aici pentru a spune că nu putem fi intimidaţi, nu putem fi opriţi”, a spus mulţimii senatorul republican de Ohio JD Vance, alesul lui Trump pentru funcţia de vicepreşedinte.

Vance a respins argumentul vicepreşedintelui Kamala Harris şi al altor democraţi conform căruia Trump reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.

„Donald Trump a încasat un glonţ pentru democraţie. Ce naiba aţi făcut voi?” a spus Vance.

Oamenii au aplaudat atunci când avionul lui Trump a survolat mitingul înainte de aterizare, în timp ce difuzoarele au difuzat tema muzicală a filmului „Top Gun”.

Rulotele au fost aliniate în jurul locului ca măsură de protecţie pentru a bloca priveliştea din jur, inclusiv clădirea în care trăgătorul a deschis focul.

În plus faţă de atmosfera de carnaval, trei paraşutişti cu steaguri americane fluturând în spatele lor au coborât şi au aterizat lângă clădire.

13 iulie a fost prima din cele două tentative de atentat la viaţa lui Trump. Pe 15 septembrie, un bărbat înarmat s-a ascuns nedetectat timp de aproape 12 ore pe terenul de golf al lui Trump din West Palm Beach, Florida, cu planuri de a-l ucide, au declarat procurorii, dar a fost împiedicat de un agent al Serviciului Secret al SUA care patrula pe teren înaintea lui Trump.

Statele Unite au evacuat alte aproximativ 145 de persoane din Liban

Lupte sângeroase în Orientul Mijlociu: Hezbollah anunță uciderea a cel puțin 25 de soldați israelieni, în timp ce forțele IDF fac prăpăd în nordul Gazei