Cum s-a votat la Curtea Constituțională – Cine a hotărât interzicerea Dianei Șoșoacă, cine a fost împotrivă și cine a absentat (surse)

Hotărârea luată în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 146 alin. (1) litera f) din Constituție, a art. 11 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și a art. 31 din legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României. Potrivit propriei legi de organizare, CCR hotărăște în prezența a cel puțin două treimi din numărul membrilor săi, iar hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor. Ambele condiții au fost îndeplinite.

Potrivit unor surse din cadrul Curții, hotărârea a fost luată cu o majoritate de 5 la 2. Doi dintre cei nouă judecători ai Curții, Simina Tănăsescu și Livia Stanciu (ambele numite la CCR de președintele Iohannis), au absentat. Livia Stanciu este fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar Simina Tănăsescu este fost consilier prezidențial, profesor de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității din București.

Cei doi judecători care au votat împotriva invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă sunt Mihaela Ciochină, fost consilier prezidențial, numită la CCR de președintele Iohannis în 2022, și Laura-Iulia Scântei, fost senator PNL, numită la CCR în 2022 prin votul Senatului.

Astfel, majoritatea de cinci judecători prin care s-a adoptat hotărârea este formată din:

– Marian Enache, președintele CCR, numit la Curte în 2016, de Senat. A fost, printre altele, avocat, consilier prezidențial, ambasador al României în Republica Moldova, deputat PSD, doctor în drept constituțional la Universitatea București din 1997;

– Attila Varga, numit la CCR în 2016 de Camera Deputaților. Doctor în Drept constituțional din 2006, cadru didactic universitar, fost deputat UDMR;

– Cristian Deliorga, numit la CCR se Senat, în 2019. Fost judecător la curtea de Apel Constanța, fost membru al CSM;

– Gheorghe Stan, numit la CCR de Camera Deputaților în 2019. Fost procuror la Parchetul General, fost inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, fost procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție;

– – Dimitrie-Bogdan Licu, numit la CCR de Camera Deputaților în 2022. Fost procuror, fost prim-adjunct al procurorului general al României, fost membru CSM.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Greblă: Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura; BEC analizează în şedinţa de la ora 18,00

Sociologul Vladimir Ionaș vede un câștigător-surpriză în scandalul Șoșoacă – Unde s-ar putea duce voturile