Israelul comemorează un an de la atacurile Hamas cu un război purtat pe cel puțin 2 fronturi

Rachetele Hezbollah lansate duminică târziu au trecut de sistemele israeliene de apărare aeriană și au aterizat în Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a declarat poliția, citată de Reuters. Mass-media israeliană a raportat 10 persoane rănite în atacuri cu rachete în Haifa și în orașul Tiberias.

Hezbollah a declarat că a vizat un sit militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului duminică, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul și-a intensificat lupta împotriva grupului Hezbollah, susținut de Iran, luna trecută. Mingi mari de foc au luminat orizontul întunecat și bubuituri s-au auzit în Beirut.

Au lovit puternic în Beirut

Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au lovit ținte din Beirut aparținând cartierului general de informații al Hezbollah și depozitelor de arme. De asemenea, loviturile au vizat Hezbollah în sudul Libanului și în zona Beqaa.

Militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel din Gaza la începutul atacurilor din 7 octombrie anul trecut.

Atacurile Hamas din acea zi au ucis 1.200 de persoane și peste 250 au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene. Acestea au provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată și a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

În ajunul aniversării, manifestanții pro-palestinieni au protestat împotriva Israelului în întreaga lume, de la Jakarta la Istanbul și Rabat, după ce sâmbătă au avut loc mitinguri în marile capitale europene, dar și la Washington și New York.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operațiunile sale din Liban și Gaza, unde militanții Hezbollah și Hamas sunt aliații Teheranului într-o așa-numită Axă a Rezistenței.

Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranță a zeci de mii de cetățeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu aliatul SUA.

„Totul este pe masă”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Israelul are capacități de a lovi ținte apropiate și îndepărtate – am dovedit-o”.

În timp ce SUA a declarat că nu va sprijini atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacuri israeliene asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.

Israelul a respins o solicitare de încetare a focului susținută de SUA în lansarea operațiunilor terestre în Liban.

Duminică, guvernul SUA a reacționat la bombardamentele intense ale Israelului în această regiune, afirmând că presiunea militară poate permite diplomația, dar poate duce și la erori de calcul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Autoritatea irlandeză de reglementare a confidenţialităţii investighează utilizarea de către Ryanair a recunoaşterii faciale pentru verificarea clienţilor

Au fost programate ultimele două sesiuni de înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice