Ciudata situație din Orientul Mijlociu: Cum ajunge Iranul să fie pierzător din orice poziție, în jocul geostrategic al țărilor arabe

Realitatea este că după cele patru războaie israeliano-arabe, dintre care ultimul a fost în 1973, țările arabe au acceptat treptat existența unui stat evreu în regiune. Iar momentul emblematic al acestei schimbări de atitudine, schimbarea conflictului cu pacea, a fost reprezentat de Acordurile de la Camp David din 1978, când sub patronajul Statelor Unite, israelianul Menachem Begin și egipteanul Anwar al-Sadat și-au dat mâna și și-au determinat țările să se recunoască reciproc. Apoi a urmat normalizarea relațiilor dintre Israel și Iordania, în 1994. Și mai recent, au fost încheiate Acordurile Abraham, care au determinat Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Marocul și Sudanul să recunoască Israelul,  Statele Unite servinddin nou  drept mediator.

Această normalizare crescândă a relațiilor dintre lumea arabă și Israel a fost una dintre cauzele atacului Hamas din ziua de 7 octombrie a anului trecut. Prin uciderea a peste 1.200 de israelieni și răpirea a peste 200, Hamas nu numai că a salvat problema palestiniană din aproape uitare, dar, provocând represaliile Israelului asupra Gazei, a forțat liderii arabi să asculte indignarea străzii arabe. Cu peste 40.000 de morți în Gaza, cea mai slabă empatie faţă de Israel este tabu. Cel mult, Egiptul poate fi un intermediar între Israel și palestinieni, cu ajutorul Qatarului, care are o relație veche cu liderii Hamas. Arabia Saudită a suspendat orice participare la Acordurile Abraham și a precizat că regatul va stabili relații diplomatice cu Israelul numai după crearea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Între nevoia de a-și satisface opiniile publice și imperativul de a nu nemulțumi Statelor Unite, țările arabe îşi dozează sprijinul destinat palestinienilor și criticile la adresa Israelului, dar profită și pragmatic de un conflict care slăbește Iranul și așa-numita axă a rezistenței, care reunește Hezbollahul, Hama

uls, Houthi, regimul sirian și milițiile irakiene. Cu excepția Hamasului, care este sunnită, este vorba despre o coaliție informală șiită, care nu de mult contesta influența Arabiei Saudite, campioană a sunnismului, pe mai multe fronturi, din Yemen până în Siria și Irak, țări în care cele două curente principale ale islamului coexistă.

În 2023, cu medierea din China, saudiții și iranienii ar fi ajuns la o înțelegere pentru a evita să se antagonizeze în continuare pe baza unei rivalități între sunniți și șiiți care este, într-un fel, o rivalitate între perși și arabi. Dar nu este greu să ne gândim că în lumea arabă, și aici nu vorbesc doar despre saudiți, unii privesc cu interes ciocnirea dintre Israel și Iran ca pe o modalitate de a ieși indirect mai puternici, atâta timp cât conflictul nu scapă de sub control și îi afectează.

Sursa: DN.pt, în traducerea Rador Radio România

VIDEO Lucrările întârzie la o autostradă așteptată de milioane de români: o întreagă regiune ținută în subdezvoltare

Giurgiu: Şoferul unei basculante, transportat la spital, după ce a acroşat cu bena un pod din municipiu