Lege promulgată: Modificări la legea reformei în domeniul sănătăţii; creşterea atribuţiilor colegiilor teritoriale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede creşterea atribuţiilor colegiilor teritoriale ale medicilor.

„Colegiul teritorial exercită atribuţiile prevăzute de lege şi date în competenţa sa prin Statutul Colegiului Medicilor din România sau prin hotărâre a Consiliului naţional, precum şi, în mod direct, pe cele prevăzute la art.414 alin.(1) lit.b) şi j)”, prevede legea promulgată.

Atribuţiile prevăzute la art. 414 alin.(1) lit.b) şi j) sunt următoarele: apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate; apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională ale medicului, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical; controlează modul în care sunt respectate de către angajatori independenţa profesională a medicilor şi dreptul acestora de decizie în exercitarea actului medical.

De asemenea, „Colegiul teritorial are dreptul de a exprima puncte de vedere faţă de orice act care constituie sau poate constitui o atingere adusă profesiei sau valorilor ei şi de a solicita autorităţilor îndrituite luarea măsurilor necesare înlăturării actului juridic sau a măsurilor prin care s-a adus atingere profesiei de medic sau valorilor ei”.

Colegiul teritorial va nominaliza un reprezentant în cadrul comisiei de disciplină constituită la nivelul angajatorului, acesta având obligaţia de a solicita desemnarea reprezentantului.

„Autorităţile administraţiei publice locale vor consulta colegiul teritorial anterior luării unor decizii sau hotărâri cu impact în ceea ce priveşte profesia medicală sau furnizarea serviciilor medicale ori drepturile pacienţilor într-un anumit teritoriu. Punctul de vedere al colegiului teritorial va fi inclus în nota, referatul sau studiul efectuat pentru fundamentarea deciziei sau hotărârii ce urmează a fi luată, respectiv adoptată”, mai prevede actul normativ.

Potrivit legii, cuantumul contribuţiilor colegiilor teritoriale în bugetul propriu al Colegiului Medicilor din România se va stabili de CMR, în funcţie de numărul de membri înregistraţi la data de 31 decembrie a fiecărui an, dar nu mai mult de 20% din cuantumul cotizaţiilor. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Nu mi se pare normal ca eu, şeful ANRE sau Ion Ţiriac să beneficiem de preţ plafonat. Putem discuta de o piaţă liberă când avem o piaţă europeană nefuncţională?

Smedoiu (CFA România): Cea mai probabilă este creşterea TVA din 2025; majorarea ar putea fi de 2-3 puncte procentuale