Antony Blinken avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului

”China nu trebuie în niciun caz să utilizeze acel discurs ca pretext pentru acţiuni provocatoare. Dimpotrivă, vrem să consolidăm, la fel ca numeroase alte ţări, imperativul de a păstra status quo-ul şi să întărim faptul că nicio parte nu ia măsuri susceptibile să îl compromită”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Laos, după încheierea Summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

”Întreaga lume are tot interesul de a se menţine pacea şi stabilitatea, de a se păstra status quo-ul şi de a se evita orice tip de conflict susceptibil să perturbe elementele esenţiale ale economiei mondiale”, a continuat demnitarul american.

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis joi să se ”opună anexării” insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului său ce ar urma să fie cândva reunificat.

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului şi nu a renunţat niciodată la ideea angajării forţei militare pentru a prelua controlul asupra insulei, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani. De asemenea, Beijingul trimite aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.

Ministerul Apărării taiwanez a indicat joi că 27 de avioane militare chineze şi nouă nave din marina chineză au fost identificate în jurul insulei Taiwan în 24 de ore, începând de miercuri dimineaţă.

Beijingul l-a acuzat marţi pe preşedintele Lai Ching-te, pe care îl califică drept ”separatist”, că alimentează ”ostilităţile”, după ce acesta declarase că este ”imposibil” ca R.P.Chineză să fie considerată ”patria-mamă” de către Taiwan.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în mai acest an.

Ce decizie radicală a luat o femeie, pentru sănătatea ei

Premierul britanic afirmă că suveranitatea Gibraltarului „nu este negociabilă”