Ambasada Rusiei la București a ținut să traducă în limba română acuzațiile la adresa NATO: Urmează o serie de provocări

Conform comunicatului, forțele ucrainene au utilizat substanțe precum clor, amoniac, azotat de amoniu, acid sulfuric și cloropicrină, printre altele. Rusia susține că aceste acțiuni sunt aprobate tacit de către SUA, Germania, Marea Britanie și Franța, care creează o atmosferă de impunitate pentru regimul de la Kiev.

Diplomații ruși avertizează că Ucraina, cu sprijinul activ al țărilor occidentale, pregătește noi provocări în zona „operațiunilor militare speciale”, având scopul de a falsifica probe pentru a acuza Rusia de încălcarea prevederilor Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice.

În perioada iulie-septembrie 2024, potrivit surselor ruse, NATO a furnizat Ucrainei echipamente moderne pentru detectarea și înregistrarea substanțelor toxice, iar personalul ucrainean a fost instruit în centre specializate pentru protecție chimică și biologică.

Rusia reafirmă că a distrus complet stocurile sale de arme chimice în 2017, sub supravegherea OIAC și a inspectorilor internaționali. În comunicat se precizează că Moscova va continua să aducă la cunoștința comunității internaționale dovezi privind utilizarea armelor chimice de către Ucraina și planurile de organizare a provocărilor împotriva întreprinderilor chimice din Donbass și alte regiuni ale Rusiei.

Ambasada concluzionează că cei responsabili pentru aceste crime vor fi identificați și pedepsiți corespunzător.

Aceste acuzații se înscriu în retorica intensificată a Moscovei privind războiul din Ucraina și sprijinul oferit de Occident, în timp ce Occidentul și Ucraina neagă categoric utilizarea armelor chimice în conflict.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO FOTO Alertă în Marea Baltică: Incendiu pe un petrolier german cu 640 de tone de petrol la bord

Finlanda suspectează un neonazist rus, Vojislav Torden, un lider al grupării paramilitare neonaziste „Rusich group”, de comiterea unor crime de război în estul Ucrainei, în 2014. Curtea Supremă s-a opus extrădării în Ucraina, evocând ”condiţii de detenţie