Armata israeliană îi avertizează pe locuitorii din sudul Libanului „să nu se întoarcă” la casele lor şi afirmă că luptătorii Hezbollah folosesc ambulanţe pentru a se deplasa şi a transporta arme

Armata israeliană îi avertizează pe locuitorii din sudul Libanului „să nu se întoarcă” la casele lor, subliniind că trupele sale continuă să se confrunte cu luptătorii Hezbollah în regiune, relatează AFP.

Forţele israeliene continuă să „vizeze poziţiile Hezbollah din satele voastre sau din apropierea acestora”, a declarat Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru publicul vorbitor de limba arabă, într-un mesaj publicat pe X. „Pentru propria voastră protecţie, nu vă întoarceţi la casele voastre până la noi ordine. Nu vă îndreptaţi spre sud; oricine se îndreaptă spre sud riscă să îşi pună viaţa în pericol”, a adăugat el.

Într-un alt mesaj, purtătorul de cuvânt al armatei a îndemnat personalul medical să evite utilizarea ambulanţelor în zonă, susţinând că acestea sunt folosite de luptătorii Hezbollah. „Cerem echipelor medicale să evite orice contact cu membrii Hezbollah şi să nu coopereze cu ei”, a declarat el, avertizând că va armata „lua măsurile necesare împotriva oricărui vehicul care transportă indivizi înarmaţi”.

Hezbollah susţine că a tras rachete spre Israel

Miliţia şiită, aliată a Iranului, a afirmat că a tras cu rachete asupra unei baze militare israeliene din apropiere de Haifa, în nordul ţării.

Într-un comunicat, gruparea proiraniană a afirmat că a tras „o salvă de rachete asupra unei baze la sud de Haifa, vizând o fabrică de explozibili”.

Cu o zi înainte, Hezbollah revendicase un atac cu drone explozive împotriva unei baze aeriene din Haifa.

Vineri, Hezbollah le ceruse israelienilor să stea departe de siturile militare din zonele rezidenţiale din nordul ţării. „Armata inamicului israelian foloseşte casele (…) ca centre de adunare pentru ofiţerii şi soldaţii săi” în mai multe regiuni din nordul Israelului şi „are baze militare” în principalele oraşe din nord, inclusiv Haifa, Tiberias şi Acra, a declarat gruparea proiraniană.

Israelul a explicat vineri că a tras din cauza unei „ameninţări” în apropierea unei poziţii a Forţei Interimare a Naţiunilor Unite (UNIFIL) în sudul Libanului. „Doi pacificatori srilankezi au fost răniţi”, după alţi doi soldaţi indonezieni în ziua precedentă, a anunţat UNIFIL, precizând că exploziile s-au produs pentru a doua oară în 48 de ore.

După un an de lupte împotriva Hamas în Fâşia Gaza, Israelul şi-a concentrat majoritatea operaţiunilor pe frontul libanez. Dar armata israeliană, care a anunţat vineri moartea unui soldat în teritoriul palestinian, loveşte de duminică din nou nordul Fâşiei Gaza şi a încercuit oraşul Jabalia, unde acuză Hamas că îşi reface forţele.

Apărarea civilă din Fâşia Gaza a anunţat vineri moartea a 30 de persoane într-o serie de lovituri israeliene în oraşul Jabalia, în nordul teritoriului.

Germania recunoaște că nu îndeplinește cerințele NATO: Armata trebuie să fie mult mai mare

Iaşi – Peste 50.000 de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon, rândul întinzându-se pe o distanţă de peste şase kilometri – FOTO