Daniel Baciu, anunţ pentru pensionarii uitaţi la recalculare: Ultimele noutăți de la șeful Casei de Pensii

Președintele Casei de pensii, Daniel Baciu, vine cu noi informații despre pensii. Acesta dezvăluie câte decizii de recalculare urmează să ajungă la români, ce se întâmplă cu dosarele de pensionare depuse la final de vară și început de toamnă, dar și în ce stadiu se află mica recalculare.

Într-un interviu pentru România TV, Daniel Baciu a vorbit despre pensionarii uitați la recalculare și nu numai.

– Domnule președinte Daniel Baciu trebuie sa va intreb despre deciziile de recalculare care nu au ajuns?

– Da, am numarul pe fiecare judet, avem sub 100 de mii. Le-am transmis ca pana la finalul acestei luni toate deciziile sa fie transmise. Pensionarii sa vada exact cat au pensia recalculata. Suntem in grafic, trebuie ca pana la final de luna toti pensionarii sa primeasca aceste decizii cu drepturile aferente lunii septembrie. E vorba de acele decizii mai grele care necesita atentie, dosare complexe, cu mai multe recalculari, dosare cu grupe.

Undeva sub 100 mii decizii avem pana acum si pana la final de luna transmitem cu tot cu drepturile restante cu data de 1 septembrie. In paralel avem o forma a aplicatiei informatice, pentru pensionarii care au optat pentru pensie de la 1 septembrie. intrarile noi, avem o forma, este in testare, testam cazurile cele mai grele. La final de luna sa finalizam absolut toate testarile. Ulterior sa emitem deciziile pentru pensionarii noi.

– Din octombrie pensionarii au avut parte de o noua crestere, odata cu crestere paragului de impozitare?

– Da, de la 2000 la 3000 de lei. peste 2 milioane de pensioanri si cresterea este de 100 de lei. Aceste drepturi au fost achitate. Este o veste buna, cei care sunt in aceasta categorie, vor primi niste bani suplimentari. Am facut toate operatiunile necesare. In momentul de fata suntem in plin proces achitare pensii octombrie. Pe 15 finalizam.

– Un proiect de la senat, care îi ajuta pe pensionari, aceia care au primit mai multi bani si se descopera ca nu meritau banii dar nu din vina pensionarului?

– Da, e vorba de acea scutire la plata a acelor sume care provin din cauze obiective. Decizii de pensionare gresite din erori, este o a masura binevenita pt ca pensionarul nu are vina. Sa fie scutim, sumele sa nu se recupereze. E o lege binevenita. Am inteles ca a trecut de senat. Camera Deputaţilor e decizional si o asteptam cu nerabdare sa o operationalizam. Daca sunt aceste cazuri, speram sa fie tot mai putine. Am o situatie a deciziilor de revizuit, 0,3% din toate deciziile. Urmeaza sa fie revizuite din cauzele acestor neconcordante. Avem termen pana la finalul acestei luni sa revizuim totul. Am transmis ca pana la final de luna sa fie rezolvat. Oamenii sa isi primeasca veniturile meritate pe noua lege.

– Mica recalculare, care este stadiul?

– Si aici suntem in procesul de primire a adeverintelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverinte. Aceste adeverinte cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat in calcul acum da. Noi am creat acest drept. Daca s-a contribuit la buget trebuie luate in calcul. Vom avea inca o recalculare, cea mica, sub 1 milion. Avem termen 6 luni de zile sa facem aceasta recalculare cu aceste adeverinte. Trebuie sa recalculam din oficiu, avem acesta obligatie legala. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar in parte. Cei care doresc sa compleze cu alte adeverinte sunt bineveniti la casele teritoriale de pensii.

Secretele Îngrijirii Pielii în Sezonul de Toamnă: Hidratare, Protecție și Remedii Esențiale

Mircea Lucescu, reacție după ce naționala României a învins selecţionata Ciprului, în a treia etapă a grupei C2 a Ligii Naţiunilor