Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească

Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în cadrul cooperării spaţiale dintre cele două ţări aflate sub sancţiunile SUA, a relatat sâmbătă agenţia de presă semioficială iraniană Tasnim, citată de Reuters.

Dezvoltarea Kowsar, un satelit de imagistică de înaltă rezoluţie, şi a Hodhod, un mic satelit de comunicaţii, reprezintă primul efort substanţial al sectorului spaţial privat iranian, scrie agerpres.ro.

Rusia a trimis sateliţi iranieni pe orbită în 2022 şi în februarie, iar autorităţile americane şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea spaţială între Rusia şi Iran, temându-se că unul dintre sateliţi ar putea ajuta nu numai Rusia în Ucraina, ci şi Iranul să monitorizeze potenţiale ţinte militare în Israel şi în Orientul Mijlociu pe ansamblu.

Kowsar ar putea fi utilizat în agricultură, managementul resurselor naturale, monitorizarea mediului şi gestionarea dezastrelor, potrivit Tasnim. Hodhod este conceput pentru comunicaţii prin satelit şi ar putea fi utilizat în zone izolate cu acces redus la reţele terestre.

În septembrie, Iranul a anunţat că a procedat la a doua lansare de satelit din acest an cu ajutorul unei rachete construite de Gardienii Revoluţiei, armata sa de elită. Lansarea a avut loc într-un moment în care SUA şi ţări europene au acuzat Teheranul că ar fi transferat rachete balistice Rusiei pentru a fi utilizate în războiul cu Ucraina. Iranul a negat aceste acuzaţii.

Iaşi – Incendiu puternic la o hală de procesare şi depozitare a deşeurilor reciclabile. La intervenţie a fost folosită şi autospeciala de transport roboţi / A fost transmis mesaj Ro-Alert – FOTO, VIDEO

LEBĂDA NEAGRĂ NORDIS