Un rus din Crimeea, acuzat de colaborare cu Kievul, condamnat la 21 de ani de închisoare de Tribunalul Regional Militar de Sud de la Rostov-pe-Don

Un locuitor din Sevastopol, în Peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2014, a fost condamnat în Rusia la 21 de ani de închisoare cu privire la ”înaltă trădare” în favoarea Ucrainei, anunţă luni Serviciile ruse de securitate (FSB), în contextul unei represiuni în toate direcţiile a vocilor disidente, relatează AFP.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, procesele de ”sabotaj”, ”trădare”, ”terorism” sau ”spionaj”, în care se pronunţă în general pedepse grele, s-au multiplicat, un mijloc de limitare a contstării.

Potrvit filialei FSB din Crimeea, citată de agenţiile ruse de presă, bărbatul a fost recrutat de Serviciile ucrainene speciale (SBU) în 2022.

El a recunoscut, potrivit aceleiaţi surse, faptul că a furnizat Ucrainei informaţii despre locul în care se află unităţi militare ruse la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră.

Potrivit anchetatorilor ocupaţiei, bărbatul, a cărui vârstă nu este dezvăluită, se pregătea să incendieze o clădire administrativă în acest oraş şi a fost format în acest scop, înainte să fie arestat de FSB.

Din aceste motive, Tribunalul Regional Militar de Sud de la Rostov-pe-Don (sud) l-a condamnat la 21 de ani de închisoare, precizează într-un comunicat FSB.

De la începutul atacului rus în Ucraina, în urmă cu peste doi ani şi jumătate, mii de persoane au fost sancţionate, ameninţate sau încarcerate în Rusia din cauza opoziţiei lor faţă de război.

NASA – Europa Clipper va pleca în misiune pentru a afla dacă o lună a planetei Jupiter poate găzdui viaţă

Hezbollahul ameninţă Israelul cu noi atacuri după atacul de la sud de Haifa soldat cu patru morţi şi peste 60 de răniţi