Dîncu (Parlamentul European):Moldova şi Ucraina sunt în linia întâi; noi suntem în spatele frontului şi trebuie să îi sprijinim

O relaţie solidă între România şi Ucraina poate fi creată lucrând la nivelul regiunilor, făcând legături locale între regiunile celor două ţări, reconstrucţia Ucrainei fiind totodată o ocazie pentru a ne schimba gândirea despre viitor, a afirmat luni Vasile Dîncu, membru al Parlamentului European.

„Este îmbucurător faptul că ne aflăm deja la a treia ediţie (a forumului Rebuilding Ukraine, n.r.). Faţă de ediţiile trecute, deja sunt foarte multe elemente concrete legate de relaţiile dintre România şi Ucraina, care s-au întărit, s-au îmbogăţit. (…) Degeaba se chinuie Ministerul de Externe sau guvernele să facă relaţii diplomatice, să stabilească parteneriate strategice, dacă nu vine şi de jos, o participare dinspre societatea civilă, care să unească, care să dea consistenţă acestor lucruri. Am participat săptămâna trecută la o dezbatere vie în Parlamentul European legată de sprijinirea în continuare a Ucrainei. Am fost foarte bucuros să observ că, ceea ce ne temeam acum doi ani, când a început agresiunea Rusiei, că va fi o oboseală a Europei în a sprijini Ucraina, nu s-a întâmplat. Există în continuare o hotărâre a întregii Europe. Ucrainenii nu sunt singuri în lupta lor pe care o dau pentru Europa. Ei se află în linia întâi, cum le-am spus unor colegi nemţi care încercau să conteste sprijinul nostru pentru Ucraina sau pentru Moldova. Le-am spus că Moldova şi Ucraina sunt în linia întâi. Noi suntem deocamdată în spatele frontului şi trebuie să sprijinim asta. Mă bucur foarte mult că forumul merge mai departe, că funcţionează această relaţie”, a menţionat Vasile Dîncu, la forumul „Rebuilding Ukraine”, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina (CCBRU), conform AGERPRES.

El a subliniat că întreaga societate are nevoie de o schimbare, iar agresiunea împotriva poporului ucrainean este un semn al faptului că lumea se schimbă.

„Va trebui şi noi să ne schimbăm, întreaga societate, pentru că războiul din Ucraina, agresiunea împotriva poporului ucrainean, este un semn al faptului că lumea se schimbă – şi că trebuie să ne schimbăm şi noi. Alături de „Rebuilding Ukraine”, trebuie să facem şi un „Rebuilding România”, pentru că trebuie să ne schimbăm foarte mult pentru a putea să abordăm un viitor care este incert pentru toată lumea”, a mai spus Vasile Dîncu.

Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina (CCBRU) organizează luni şi marţi, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în România, forumul „Rebuilding Ukraine”.

Printre principalele teme de discuţie se află provocările reconstrucţiei Ucrainei în contextul actual, opţiuni şi provocări legate de procesul de finanţare, consideraţii privind instrumentele care vor fi utilizate pentru implementarea formulei de pace a preşedintelui Volodymyr Zelensky, interesul ţărilor puternic dezvoltate din punct de vedere economic privitor la investiţiile ce vor crea fundamentul procesului de reconstrucţie al Ucrainei.

În cadrul evenimentului se mai discută, printre altele, despre impactul asupra securităţii alimentare şi energetice, transportul multimodal bilateral ca pilon esenţial al securităţii alimentare globale, principalele provocări ale reconstrucţiei Ucrainei în contextul actual, precum şi despre opţiuni şi provocări legate de procesul de finanţare, cadrul juridico-economic internaţional privind reconstrucţia post-conflict, rolul României în procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

IPJ Cluj: Cele două fete care au suferit arsuri în urma unui experiment, la un atelier de chimie, nu ar fi păstrat distanţa recomandată şi au căzut peste masă

Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani vor trebui schimbate. Data la care expiră