Alertă maximă în Europa: boala limbii albastre se răspândește tot mai rapid / Nu există vaccin pentru această variantă

Cazurile au fost descoperite joi la o oaie și la o vacă și vițelul acesteia în două ferme diferite din centrul Țărilor de Jos.

Laboratorul european de referință pentru febra catarală ovină din Madrid a confirmat că animalul în cauză era infectat cu BTV-12.

În urma detectării BTV-12 la oiele din Kockengen, autoritățile au comandat cercetări suplimentare pe opt rumegătoare din imediata vecinătate (rază de 5 km). Unul dintre aceste animale, o vacă, a ieșit pozitiv pentru BTV-12 în analiza Wageningen Bioveterinary Research. Acest eșantion a fost, de asemenea, oferit laboratorului european de referință pentru confirmare. Aceste rezultate sunt așteptate la începutul săptămânii viitoare. Vaca în cauză a fătat în septembrie. Vițelul a fost prelevat de autorități și este examinat în prezent pentru prezența febrei limbii ovine

Ministerul Agriculturii, Pescuitului, Securității Alimentare și Naturii din Țările de Jos (LVVN) și Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Alimentelor și Produselor de Consum (NVWA) au fost informate despre noua variantă a limbii albastre. Din cauza acestei versiuni (BTV-12), ministrul LVVN, Femke Wiersma, a decis ca toate probele pozitive pentru febra catarală ovină trimise pentru testare începând cu 1 septembrie, să fie analizate din nou și verificate pentru prezența BTV-12. Rezultatele acestei analize retrospective sunt așteptate în săptămâna viitoare.

Care e diferența?

Din punct de vedere genetic, cele două variante ale limbii catarale ovine, BTV-3 și BTV-12, nu sunt înrudite. Prin urmare, Melle Holwerda, virusolog și șef al Laboratorului Național de Referință, nu poate spune încă nimic despre originea noii variante. „Nici nu știm unde apare BTV-12, în afară de cele două cazuri pozitive pe care le-am identificat până acum”. Potrivit lui Holwerda, descoperirea noii variante evidențiază importanța de a continua să raporteze suspiciunile NVWA.

Simptomele

Simptomele la animale includ febră mare, ulcere bucale și umflarea feței și limbii, precum și o culoare albastră a limbii, cunoscută sub numele de cianoză, care provine din lipsa de oxigen. Oile, bovinele și caprinele pot avea, de asemenea, dificultăți de respirație.

Animalele infectate produc mai puțin lapte, deși laptele este sigur pentru consumul uman, au spus autoritățile.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un şofer a murit de infarct, la volan, la 20 m de o trecere de pietoni: S-a oprit cu maşina într-un autoturism parcat

FIFA schimbă regulile de transfer după verdictul UE