FIFA schimbă regulile de transfer după verdictul UE

FIFA va deschide dialogul privind regulile de transfer după verdictul UE

FIFA va începe negocierile cu părțile interesate din fotbal cu privire la sistemul de transferuri, după ce Uniunea Europeană a decis că unele dintre aspectele acestuia sunt ilegale, a declarat luni organismul de conducere al fotbalului, citat de Reuters.

„În zilele următoare, FIFA va invita oficial părțile interesate să comenteze și să propună idei în legătură cu articolul 17 din RSTP („Consecințele rezilierii unui contract fără motiv întemeiat”) în vederea consolidării propunerilor și identificării celei mai bune căi de urmat”, a precizat FIFA în comunicat.

Regulamentul FIFA privind statutul și transferul jucătorilor (RSTP) prevede că un jucător care reziliază un contract înainte de termen „fără motiv întemeiat” este obligat să plătească despăgubiri clubului, iar în cazul în care jucătorul se alătură unui nou club, acețtia vor fi responsabili în comun de plata despăgubirilor.

La 4 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pronunțându-se asupra unui caz foarte mediatizat legat de fostul jucător francez Lassana Diarra, a declarat că aceste dispoziții sunt ilegale, iar hotărârea este de așteptat să determine FIFA să își revizuiască reglementările privind transferurile.

„Regulile în cauză sunt de natură să împiedice libera circulație a fotbaliștilor profesioniști care doresc să își dezvolte activitatea mergând să lucreze pentru un nou club”, a declarat CJUE cu sediul în Luxemburg.

FIFA a recunoscut că regulile vor fi modificate.

„FIFA așteaptă cu nerăbdare să își dezvolte în continuare cadrul de reglementare, luând în considerare, evident, opiniile și contribuțiile tuturor părților relevante și afectate”, a declarat Emilio Garcia Silvero, Chief Legal & Compliance Officer al FIFA.

În timp ce echipa juridică a lui Diarra a declarat că întregul sistem de transferuri se va schimba în urma hotărârii UE, FIFA a susținut că doar o parte a reglementărilor ar fi afectată.

„Sistemul internațional de transferuri este format din mai multe elemente: de exemplu, regulile privind perioadele de înregistrare; transferul și înregistrarea jucătorilor; aplicarea sancțiunilor sportive în anumite cazuri; compensațiile de formare și mecanismele de solidaritate pentru a recompensa cluburile de formare; transferul internațional al minorilor; sistemul de soluționare a litigiilor pentru a proteja jucătorii și cluburile deopotrivă în caz de încălcare a contractului oriunde în lume; protecția jucătoarelor, antrenorilor, echipelor naționale și multe altele”, a explicat luni Garcia Silvero.

Alertă maximă în Europa: boala limbii albastre se răspândește tot mai rapid / Nu există vaccin pentru această variantă

Satu Mare: Femeia de 39 de ani dată dispărută, găsită în viaţă într-o pădure