Ligile europene și sindicatele jucătorilor atacă abuzurile calendaristice ale FIFA

Cluburile de elită sunt îngrijorate de impactul tot mai mare al unui calendar fotbalistic aglomerat asupra sănătății jucătorilor. Aceștia se confruntă cu oboseală, accidentări și stres psihic, chiar dacă beneficiază de salarii substanțiale.

„Plângerea subliniază cum impunerea deciziilor FIFA reprezintă un abuz de poziție dominantă și încalcă legislația Uniunii Europene”, au declarat reclamanții, reprezentanți ai FIFPRO Europe, European Leagues și LaLiga.

Un punct central al disputei este extinderea Cupei Mondiale a Cluburilor, care va include 32 de echipe în loc de 7 și se va desfășura în SUA timp de aproape o lună. Aceasta nu doar că va adăuga meciuri în calendar, dar ar putea întârzia și turneele pre-sezon ale cluburilor.

Richard Masters, CEO al Premier League, a afirmat, citat de Reuters: „Se ajunge la un punct de cotitură. Feedback-ul pe care îl primim de la jucători este că se joacă prea mult fotbal și că există o expansiune constantă”.

Președintele LaLiga, Javier Tebas, a criticat FIFA pentru că „acționează doar în propriul interes, fără a lua în considerare daunele aduse întregului ecosistem fotbalistic”.

Căpitanul naționalei Franței, Kylian Mbappe, a adus un plus de greutate discuției printr-un videoclip difuzat la conferința de presă a celor trei organizații, spunând: „Când este prea mult, este prea mult”.

În ciuda acestor acuzații, FIFA susține că acest calendar internațional a fost aprobat de reprezentanții tuturor continentelor, inclusiv Europa, după consultarea cu FIFPRO și ligile.

Pe lângă extinderea Cupei Mondiale a Cluburilor, următoarea Cupă Mondială va avea 48 de echipe în loc de 32.

La începutul zilei de luni, FIFA a declarat că va începe negocierile cu părțile interesate ale sportului cu privire la sistemul de transferuri, după ce UE a decis că anumite părți ale acestuia sunt ilegale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Preşedintele brazilian Lula da Silva vrea o selecţionată a Braziliei fără europeni

Liga Naţiunilor: Victorii în deplasare pentru Albania şi Slovacia