Rusia ia partea Coreei de Nord şi dă vina pe Coreea de Sud pentru tensiuni. Putin cere ratificarea parteneriatului strategic cu Phenianul prin care fiecare parte oferă asistenţă militară în cazul unui atac armat asupra celeilalte

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat luni Coreea de Sud de creşterea tensiunii în relaţiile sale cu Nordul comunist şi a făcut apel la diplomaţie pentru restabilirea calmului şi a securităţii în peninsula coreeană, relatează Reuters.

Coreea de Sud susţine că Nordul se pregăteşte să arunce în aer drumurile care traversează graniţa puternic militarizată, într-un schimb tot mai intens de replici, după ce Nordul a acuzat Seulul că trimite drone deasupra capitalei Phenian.

DE CE ESTE IMPORTANT

Rusia s-a apropiat de Coreea de Nord în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice şi militare de la invazia sa pe scară largă în Ucraina, în 2022. Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au vizitat reciproc.

În anii 2000, Rusia a susţinut sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord pe motiv că testele sale nucleare ameninţau să afecteze eforturile de stopare a proliferării nucleare.

În martie, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluţii a ONU privind reînnoirea mandatului unui grup de experţi care să examineze încălcarea de către Coreea de Nord a sancţiunilor Consiliului de Securitate.

CITATE CHEIE

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe site-ul ministerului: „Astfel de acte reprezintă o imixtiune flagrantă în suveranitatea şi afacerile interne (ale Coreei de Nord) cu scopul de a distruge statutul său juridic şi cadrul său politic şi de a-i refuza dreptul la propria dezvoltare”.

„Asigurarea păcii şi stabilităţii pe termen lung în regiune este posibilă numai prin mijloace politice şi diplomatice, pe baza securităţii indivizibile. Nu există nicio cale alternativă, cu excepţia cazului în care agresiunea nu este cumva scopul real al Coreei de Sud şi al aliatului său „mai mare”, Statele Unite”.

CONTEXT

Agenţia de presă Interfax a informat că Putin a prezentat luni Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, un text privind ratificarea unui tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord. Agenţia a precizat că textul prevede ca fiecare parte să ofere asistenţă militară în cazul unui atac armat asupra celeilalte.

Experţii criminalişti ucraineni spun că au găsit urme de armament nord-coreean folosit în atacurile asupra oraşelor ucrainene. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de luni seara, a declarat că a fost informat cu privire la „implicarea reală a Coreei de Nord în război”.

Germania strânge rândurile pentru salvarea fabricilor Volkswagen: o nouă alianță capătă contur

NATO nu va fi intimidată de ameninţările Rusiei, dă asigurări Mark Rutte în vizită la sediul noii misiuni care va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina. NSATU va avea trupe staţionate inclusiv în România