Ce este sistemul THAAD, pe care Statele Unite îl vor implementa în Israel?

În spatele acestor cinci litere se află un sistem antirachetă de ultraperformant capabil să distrugă rachete balistice cu rază scurtă (până la 1.000 km), medie (1.000 până la 3.000 km) și intermediare (3.000 până la 5.000 km), când sunt în ultima lor fază de zbor sau se apropie de țintă, scrie Rador Radio România.

Conform unui un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, THAAD este capabil să intercepteze rachete la o distanță de 150 până la 200 de kilometri, atât în atmosferă, cât și în afara acesteia. Cu o rată de succes aproape perfectă în condițiile testării. Un miracol făcut posibil de un sistem radar numit „AN/TPY-2”, pentru „Army Navy/Transportable Radar Surveillance” capabil să detecteze rachete la o distanţă de 3.000 km.

Spre deosebire de alte sisteme de același tip, funcționează cinetic, adică interceptează rachetele ciocnindu-se cu ele și nu explodând lângă focosul lor.

Comunicare cu Patrios și Aegis

Din punct de vedere logistic, THAAD-urile sunt montate pe dube. Fiecare unitate este echipată cu un radar și are șase lansatoare diferite, care au câte opt interceptoare fiecare. Dacă acest lucru nu este suficient, un sistem de management al luptei încorporat în THAAD le permite să comunice cu alte rachete de apărare americane, cum ar fi Patriots și Aegis (arme instalate de obicei pe navele marinei americane).

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, armata americană are șapte asemenea sisteme antirachetă. Pentagonul nu a comunicat încă data amplasării THAAD în Israel.

Lockheed Martin, cel mai mare producător american de arme, construiește și integrează sistemul THAAD, care este conceput pentru a doborî rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară.

La nivel european, România ocupă prima poziție în privința riscului de sărăcie pentru persoanele de 18-65 de ani – Eurostat

Șeful NATO începe mandatul cu o promisiune fermă făcută Rusiei