Alexandru Rafila: Investiţiile numeroase în ambulatorii de specialitate şi controlul mult mai bun al infecţiilor vor contribui la rezilienţa sistemului de sănătate faţă de o posibilă criză

Numeroasele investiţii în ambulatorii de specialitate şi măsurile de control al infecţiilor implementate în spitale din întreaga ţară vor spori rezilienţa sistemului de sănătate la o posibilă criză de sănătate în viitor, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Profit Health.forum Ediţia a XIV-a. Ministrul a ţinut să sublinieze că nu este previzionată, însă, niciun fel de astfel de criză în acest moment.

”Nu aş vrea să sugerăm în vreun fel că ne pregătim de vreo criză în sănătate, pentru că nu este aşa. Nu există niciun semnal din acest punct de vedere, dar, sigur, în cazul unor crize viitoare, care pot surveni, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul deceniilor, secolelor, şi România trebuie să fie mai bine pregătită”, a spus ministrul Rafila.

În mod evident, experienţa din pandemia de Covid-19 şi mecanismele europene care au fot puse la punct pentru a ajuta statele membre ale UE conduc la o gestionare previzbil mai bună decât în trecut a unei situaţii de criză.

Potrivit ministrului, gestionarea crizei generate de pandemia cu noul coronavirus a dovedit importanţa accesului la servicii de sănătate şi la serviciile de sănătate ambulatorii, care începând cu anul 2022 s-au dezvoltat extrem de mult, preluând sarcina de pe spitale.

”Odată cu începutul anului 2022 şi cu extinderea acestor servicii ambulatorii, pe care am reuşit să le punem în funcţiune într-un timp relativ scurt, greutatea pe spitale s-a redus foarte mult. S-a redus foarte mult mortalitatea şi am intrat într-o zonă de normalitate, inclusiv a vieţii economice şi sociale, ceea ce nu cred că este un lucru mic”, a arătat Rafila.

În cerea ce priveşte rezilienţa şi pregătirea sistemului pentru viitor, ministrul Rafila a menţionat, pe lângă investiţiile în ambulatoriile de specialitate, controlul mai bun al infecţiilor intraspitaliceşti.

”În mod evident că investiţiile pe care le facem în această perioadă, şi mă refer aici la numeroasele ambulatorii de specialitate care se dezvoltă în ţară, îmbunătăţirea condiţiilor în cee ce priveşte controlul infecţiilor – şi aş vrea să vă precizez că probabilitatea cea mai mare legată de o criză majoră de sănătate este în legătură directă cu bolile transmisibile, nu cu alt timp de patologie -, măsurile de control al infecţiilor sunt mult mai bune sau devin mult mai bune, multe spitale din România, peste 100 de spitale au implementat astfel de programe finanţate de Guvernul României”. La acestea, se adaugă finanţarea şi creşterea capabilităţilor în domeniul tearpiei intensive. ”Sunt doar câteva lucruri pentru care cred că o să gestionăm mai bine o viitoare criză, sper ca ea însă să nu vină, dar asta nu înseamnă să nu fim pregătiţi”, a arătat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.  

Senatorul buzoian Vlad Pufu anunţă că va deschide lista PNL pentru Senat în judeţul Ialomiţa

Record de vizitatori la festivalul Spotlight – 300.000 de persoane au asistat la spectacolele de lumină şi experienţele interactive/ FOTO