Clubul englez de fotbal Manchester United a plătit în sezonul trecut cel mai mare cost dintre toate echipele din Premier League pentru accidentările jucătorilor săi, potrivit unui nou raport, citat de DPA.
Locul opt ocupat la finalul sezonului trecut de ”diavolii roşii” a fost cel mai slab din istoria prezenţei clubului la nivelul Premier League, antrenorul olandez Erik ten Hag deplângând deseori lista de accidentaţi a echipei sale pe măsură ce sezonul avansa.
Costul cu accidentările la Manchester United a fost calculat la 39,81 milioane de lire sterline (52 de milioane de dolari), potrivit datelor centralizate de Men’s European Football Injury Index realizat de grupul de asigurări Howden, raport care a fost dat publicităţii marţi.
Costul este calculat prin multiplicarea salariului de bază zilnic al jucătorului accidentat cu numărul de zile în care a fost indisponibil pentru club.
Potrivit raportului, Manchester United a înregistrat 75 de cazuri de accidentări de-a lungul sezonului, al doilea număr după cei de la Newcastle cu 76.
Chelsea a avut cel mai mare cost mediu per accidentare, respectiv 540.000 de lire sterline, dar şi cel mai mare al doilea cost per total dedicat accidentărilor – 30,22 milioane de lire sterline. Campioana din Premier League, Manchester City, a avut 57 de accidentări la un cost total de 27 de milioane de lire sterline.
Premier League a înregistrat 44% din costurile totale dedicate accidentărilor dintre cele cinci mari ligi europene, în mare parte pentru cuantumul celor mai mari salarii plătite dintre cele cinci mari ligi de fotbal.
Totalitatea datelor strânse reprezintă o creştere cu 5% faţă de sezonul 2022-2023, în timp ce accidentările din toate cele cinci ligi europene au înregistrat o creştere cu patru procente, până la cifra de 4.123 de accidentări.
Publicarea raportului are loc la o zi de la plângerea comună formulată către Comisia Europeană de Sindicatul jucătorilor profesionişti (FIFPRO) şi ligile europene împotriva FIFA privind calendarul aglomerat.
Howden a raportat o creştere de la an la an privind numărul total al accidentărilor de la data primului raport publicat după sezonul 2020-2021, chiar dacă procentul de creştere cu 4% este încă lejer sub creşterea de 23% înregistrată între sezoanele 2021-2022 şi 2022-2023.
James Burrows, şeful responsabil cu secţiunea sport a grupului Howden, a declarat că ”datele au subliniat cererile fizice tot mai mari asupra jucătorilor”. Acesta a explicat: ”Pe măsură ce aglomerarea meciurilor se intensifică prin extinderea competiţiilor pe plan naţional şi internaţional, observăm tot mai mulţi jucători pe tuşă pentru perioade lungi, cu o creştere notabilă de 5% în ce priveşte costurile cu accidentările doar în acest sezon”.
”Datele noastre surprind cererile fotbalului modern şi sperăm că vor servi ca un instrument util pentru fotbalişti, cluburi şi organismele de conducere în dezbaterile lor”, a mai spus Burrows.
Premier League a înregistrat o scădere în ce priveşte numărul de accidentări, de la 944 în sezonul 2022-2023 la 915 în sezonul trecut.
Bundesliga este campionatul cu cel mai mare număr de accidentări pentru cel de-al doilea sezon consecutiv, respectiv 1.255 în 2023-2024. AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)