Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 4%, în condiţiile în care îngrijorările privind o posibilă perturbare a aprovizionării din Iran au scăzut, iar perspectivele cererii slăbesc

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 4%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, din cauza unei perspective mai slabe a cererii şi a unui articol de presă conform căruia Israelul nu va ataca centrele nucleare şi petroliere din Iran, reducând temerile legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,31%, ajungând la 74,12 dolari pe baril. Contractele futures West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 4,56%, atingând 70,46 dolari pe baril.

Ambele referinţe au scăzut anterior cu 4 dolari, atingând cel mai mic nivel din octombrie, după ce au încheiat sesiunea de luni cu o scădere de aproximativ 2%.

”Vedem o retragere a primei de risc legată de război, acumulată săptămâna trecută. Ceea ce observăm acum nu are legătură cu aprovizionarea, ci cu riscul pentru ofertă şi cerere,” a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Atât petrolul Brent, cât şi WTI au scăzut cu aproximativ 5 dolari în această săptămână, aproape anulând câştigurile cumulate de după amplificarea îngrijorărilor că Israelul ar putea ataca facilităţile petroliere iraniene ca represalii pentru atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să lovească ţinte militare iraniene, nu obiective nucleare sau petroliere, conform unui articol al Washington Post publicat luni seara.

Atât Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) au redus în această săptămână prognozele de creştere a cererii globale de petrol pentru 2024, China fiind responsabilă pentru cea mai mare parte a revizuirilor negative.

 

Miercuri – şedinţă de Guvern; proiect de lege privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, pe agendă

Viermi giganţi au fost descoperiți sub scoarţa terestră, pe fundul oceanelor – Cercetători: Este important să știm cine locuiește acolo!