Fotbal: Victorie la limită pentru România în Liga Naţiunilor, 2-1 cu Lituania în deplasare

Naţionala de fotbal a României a învins greu echipa Lituaniei, cu scorul de 2-1 (1-1), marţi seara, pe Stadionul Dariaus ir Gireno din Kaunas, în Grupa a 2-a din Liga C a Ligii Naţiunilor.

Răzvan Marin (18 – penalty) şi Denis Drăguş (65) au adus a patra victorie consecutivă a tricolorilor în această campanie, după ce balticii au deschis scorul prin Armandas Kucys (7 – penalty).

Meciul de la Kaunas, desfăşurat pe un teren greu, a început practic de la 1-0 pentru gazde, după un penalty primit uşor pentru un presupus henţ la Andrei Raţiu, la centrarea lui Lasickas. Kucys (7) a transformat şi balticii au trecut în avantaj.

 

România a preluat controlul jocului şi Man (10) a fost blocat in extremis de Gertmonas, portarul Universităţii Cluj.

În min. 17, acelaşi Man a executat un corner, iar Gineitis a comis henţ în propriul careu, România egalând din penalty prin Răzvan Marin (18).

 

Drăguş s-a aflat în prim plan de două ori în prima repriză, dar a tras pe lângă poartă (25), în încercarea de a găsi colţul lung, iar apoi Gertmonas a respins lovitura sa de cap după un corner (30).

Gazdele au avut ultimele ocazii din prima repriză, prin Slivka (44), care a reluat peste poartă cu latul de la 12 metri, şi prin Lasickas (45+1), la cărui şut din marginea careului a fost respins cu emoţii de Niţă.

 

În partea secundă, echipa antrenată de Mircea Lucescu a avut o primă oportunitate la şutul puternic al lui Mihăilă (53), de la circa 30 de metri, deviat în corner. La rândul său, Man (61) a şut pe lângă de la 22 de metri.

Golul victoriei echipei României, care a evoluat în albastru în acest meci, după multă vreme, a fost marcat la capătul unei faze spectaculoase: Lituania a avut o lovitură liberă din marginea careului nostru, s-a executat în zid, iar Drăguşin a plecat vijelios pe contraatac, i-a pasat lui Man, care l-a angajat pe Drăguş, iar acesta a marcat pe lângă Gertmonas (65).

Balticii au căutat egalarea în ultima parte a meciului, în timp ce tricolorii au încercat să dea lovitura şi să se desprindă pe tabelă.

Olaru (86) a şutat din marginea careului, dar Gertmonas a prins.

 

În min. 87, Paulauskas era să profite de o neînţelegere între Drăguşin şi Niţă, dar nu a reuşit să trimită mingea spre poartă.

Ultima ocazie a gazdelor a fost ratată de ”veteranul” Cernych (90), care a şutat din marginea careului, razant cu vinclul.

Kosovo a dispus de Cipru cu 3-0 şi rămâne la trei puncte în spatele României, înaintea ultimelor meciuri din campanie, România – Kosovo (15 noiembrie) şi România – Cipru (18 noiembrie).

 

Liga Naţiunilor 2024/25 va avea efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026. Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.

Lituania – România 1-2 (1-1)
Au marcat: Armandas Kucys (7 – penalty), respectiv Răzvan Marin (18 – penalty), Denis Drăguş (65).
Kaunas, Stadionul Dariaus ir Gireno
Liga Naţiunilor – Liga C, Grupa a 2-a

Au evoluat echipele:
Lituania: 12. Edvinas Gertmonas – 2. Rokas Lekiatas, 4. Edvinas Girdvainis, 3. Artemijus Tutyskinas (20. Titas Milasius, 59) – 17. Pijus Sirvys (10. Fedor Cernych, 75), 14. Vykintas Slivka, 6. Modestas Vorobjovas (8. Giedrius Matulevicius, 80), 15. Gvidas Gineitis, 13. Justas Lasickas (căpitan) – 22. Paulius Golubickas (23. Artur Dolznikov, 59), 11. Armandas Kucys (19. Valdas Paulauskas, 80). Selecţioner: Edgaras Jankauskas.
Rezerve neutilizate: 1. Mantas Bertasius, 16. Deividas Mikelionis – 5. Klaudijus Upstas, 7. Tomas Kalinauskas, 9. Gytis Paulauskas, 18. Domantas Antanavicius, 21. Dominykas Barauskas.
România: 1. Florin Niţă – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 23. Deian Sorescu – 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 6. Marius Marin, 18. Răzvan Marin (21. Darius Olaru, 72) – 20. Dennis Man (14. Ianis Hagi, 84), 19. Denis Drăguş, 13. Valentin Mihăilă (17. Florinel Coman, 72). Selecţioner: Mircea Lucescu.
Rezerve neutilizate: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu – 4. Cristian Manea, 5. Virgil Ghiţă, 7. Denis Alibec, 8. Alexandru Chipciu, 9. George Puşcaş, 11. Victor Dican, 22. Alexandru Mitriţă.

Arbitru: Nicholas Walsh; arbitri asistenţi: Graeme Stewart, Calum Spence; al patrulea oficial: Christopher Graham (toţi din Scoţia)
Arbitru video: John Beaton; arbitru asistent video: Ross Hardie (ambii din Scoţia)
Observator UEFA pentru arbitri: Viktor Kassai (Ungaria); Delegat UEFA: Hayri Cavuşoglu (Turcia)
Cartonaşe galbene: Slivka (48), Burcă (63), Kucys (77), Gineitis (85), Coman (90+3).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c) /Ints Kalnins/REUTERS

 

Citiţi şi:

 

*  Fotbal: Mircea Lucescu – Această victorie ne dă încredere că ajungem la acel baraj 

 

Fotbal: Radu Drăguşin – Am arătat că suntem o echipă ambiţioasă 

 

Fotbal: Nicolae Stanciu – Ne dorim să încheiem grupa cu maximum de puncte

 

 

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

Se reaprinde Scandalul voturilor anticipate în SUA / Număr record în Georgia, unul dintre statele decisive

Peste o sută de percheziţii ale DNA în judeţul Suceava, inclusiv la trei instituţii publice