Casa Albă: Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova

Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova şi a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a declarat marţi Casa Albă, potrivit AFP.

Republica Moldova organizează duminică un scrutin prezidenţial, precum şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, un moment decisiv pentru această ţară ex-sovietică de 2,6 milioane de locuitori.

„Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

„În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din Moldova. Evaluăm că aceşti bani au fost direcţionaţi către finanţarea partidelor sale preferate şi către răspândirea dezinformării pe reţelele sociale, în favoarea campaniilor acestora”, a spus el.

Kirby a mai acuzat anterior Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova, afirmând anul trecut că scopul său final este să aducă un guvern pro-Moscova la Chişinău.

Preşedinta pro-europeană în exerciţiu, Maia Sandu, este favorita clară a scrutinului prezidenţial de duminică, în faţa altor 10 candidaţi.

Sandu şi alţi oficiali de rang înalt au acuzat la rândul lor Rusia că încearcă să influenţeze alegerile, precum şi referendumul UE.

Peste o sută de percheziţii ale DNA în judeţul Suceava, inclusiv la trei instituţii publice

Opt cetățeni ucraineni care au trecut granița prin Munții Maramureșului au fost recuperați de autorități