Brăila: Expoziţie care atestă prietenia de o jumătate de secol dintre automobiliştii români şi bulgari

Raliul Prieteniei Brăila – Dobrich, competiţie sportivă cu tradiţie, va fi deschis anul acesta, în premieră, cu o expoziţie care atestă prietenia de aproape o jumătate de secol dintre pasionaţii de automobilism din România şi Bulgaria, potrivit organizatorului evenimentului, preşedintele Clubului Hobby Autosport Brăila, Valentin Nemţanu.

În urmă cu 48 de ani, un grup de automobilişti entuziaşti din cadrul filialei din Brăila a Automobil Club Român, în frunte cu ing. Valentin Nemţanu, a pus bazele unei colaborări sportive cu pasionaţii de automobilism din filiala din Dobrich a Uniunii Automobiliştilor Bulgari, colaborare care a devenit o tradiţie şi s-a menţinut până în prezent.

„Anul acesta organizăm ediţia cu numărul 38 a Raliului Prieteniei, care se va desfăşura în al 48-lea an de când a început această confruntare între automobiliştii din Brăila şi cei din Dobrich. Pe parcursul celor 48 de ani care s-au scurs, am avut şi câteva momente cu sincope, cu pauze – ba cu revoluţiile şi cu schimbarea orânduirilor în ţări, ba cu pandemia -, dar un fapt îmbucurător este că această competiţie s-a reluat. Importantă este prietenia pe care am pus-o la baza acestui concurs şi faptul că am dorit ca, prin motosport, să unim pasionaţii automobilişti din cele două oraşe şi să apropiem puţin şi orgoliile lor de automobilişti foarte buni pe stradă, să le oferim posibilitatea să îşi probeze aceste calităţi în confruntări bilaterale. Iată-ne acum, în 2024, la startul celei de-a 38-a ediţii, care va fi deschisă joi, 17 octombrie, cu o premieră absolută: vernisajul unei expoziţii cu 240 de documente care probează relaţia de 48 de ani stabilită între automobiliştii români şi bulgari. Expoziţia cuprinde documente, piese, steguleţe, ecusoane, hărţi de traseu, chiar şi contestaţii în limba română sau în limba bulgară în original, aşa cum s-au întâmplat ele la vremea respectivă şi cum au fost şi soluţionate. Aceste piese vor fi expune pe nişte panouri în holul monumental al Teatrului Maria Filotti din Brăila”, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Nemţanu.

El a menţionat că ideea organizării acestei expoziţii unicat i-a venit anul trecut, în timp ce căuta prin „dulapul cu amintiri”, acolo unde îşi păstrează trofeele obţinute ca pilot de curse în cei 50 de ani de pasiune pentru automobilism.

„Eu am fost un gospodar şi în pasiunea mea de 50 de ani de curse am strâns foarte multe piese, de la fiecare concurs la care am participat. Eu sunt încă licenţiat şi, anul acesta, de exemplu, am mers într-un campionat naţional de viteză pe traseu montan. La fiecare start de concurs avem autocolante, ecusoane, cupe, evidenţe cu numărul de participanţi, cu nume, prenume, maşină, clasamente. Eu le-am păstrat pe toate şi le-am adunat într-un dulap. Anul trecut, am făcut o selecţie şi am găsit în acel dulap un steguleţ bulgăresc din 1977, m-am gândit că ar fi interesant să facem o prezentare de documente care atestă relaţia asta de prietenie stabilită de-a lungul anilor. Pot să mă mândresc că am o fotografie din 1978 în care puneam la cale prima formă de regulament a acestui concurs cu vreo şase rânduri, şase articole, care între timp au devenit trei pagini. Cu regret trebuie să vă spun că din acei patru sau cinci câţi eram atunci în fotografie, numai eu pot să mai dau astăzi interviu”, a spus Valentin Nemţanu, în vârstă de 73 de ani.

Raliul Prieteniei Brăila – Dobrich 2024 se va desfăşura în perioada 17-21 octombrie iar startul va fi dat din oraşul Brăila, conform regulamentului stabilit în urmă cu o jumătate de secol, care spune că startul se dă alternativ, într-un an din România, în anul următor din Bulgaria.

„Startul se dă alternativ în fiecare an, astfel încât primele două zile de concurs să se desfăşoare într-o ţară, ultimele două zile de concurs, în cealaltă ţară şi, de asemenea, cheltuielile de start, cele de sosire şi cele pentru festivitatea de premiere să fie împărţite. (…) După vizionarea şi vernisajul expoziţiei, se va intra într-o sală, unde vom asculta imnul celor două ţări şi vor fi trase la sorţi numerele de concurs. Anul acesta, pentru că se dă startul din Brăila, românii vor purta numere fără soţ iar bulgarii, cu soţ”, a explicat Valentin Nemţanu.

Potrivit organizatorului evenimentului, raliul este unic în Balcani şi va include 16 probe speciale, începând cu două circuite de viteză stradale desfăşurate seara, pe întuneric. Anul acesta se estimează că vor participa 30 de echipaje (13 din Bulgaria, 2 din Austria, 15 din România).

„Această competiţie realizează ceea ce este cel mai important, relaţii de prietenie. Dacă ne întoarcem la denumirea raliului, aşa putem explica încă o dată că motorsportul, care aduce aproape pasionaţii de automobilism, ajută la socializare, la prietenie, la stabilirea de relaţii. Tot ce îmi doresc este ca mulţi dintre participanţi să promită că, la ediţia următoare, vor veni cu maşini mai puternice, mai pregătite, pentru că deja îşi vor face nişte prieteni şi nişte parteneri, pe care vor vrea anul viitor să-i învingă”, a mai spus Valentin Nemţanu.

Startul Raliului Prieteniei 2024 se va da joi, la ora 19,00, în centrul municipiului Brăila, unde va fi organizat un circuit stradal iluminat, organizatorii promiţând un adevărat spectacol de zgomot şi lumină.

Raliul Prieteniei este deschis posesorilor de permise de conducere, care pot participa cu automobile normale sau cu mici modificări, capabile de performanţe în probele speciale, dar şi pe traseul comun dintre Brăila şi Dobrich, cu trecerea graniţei statale. AGERPRES/ (A – autor: Ecaterina Ignat, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Alba: Peste 130 de incendii de vegetaţie uscată, culturi agricole şi pădure, pe timpul verii

Burduja: Cele mai multe state au susţinut ideea că avem nevoie de mai multe interconexiuni, cât mai repede