Ministrul Câciu, explicații cu privire la cererea de plată numărul 3: Ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de 6 luni

Câciu susține că, marți, Comisia Europeană a comunicat oficial României o evaluare parțial pozitivă asupra cererii de plată numărul trei, o cerere de plată care cuprinde jaloane și ținte aferente trimestrelor 3 și 4, 2022.

Conform acestuia, Comisia a informat că din totalul de 74 de jaloane și ținte câte a avut cererea de plată, un număr de 68 de ținte și jaloane sunt îndeplinite, iar șase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parțial îndeplinite.

„Din această perspectivă, am anunțat și în săptămânile trecute, dar acum avem formalizarea acestei discuții, vom avea o plată parțială din cererea de plata numărul trei, ar trebui să precizez că cererea de plată numărul 3 în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro, din această sumă România deja a încasat 649 de milioane de euro, reprezentând prefinanțarea, odată cu prefinanțarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziție din cadrul PNRR, urmând ca într-o lună de zile Comisia Europeană să ne transmită calculul final asupra plății parțiale pe care o efectuează și, pe diferență, suspendarea unei sume aferentă celor șase jaloane considerate neîndeplinite sau parțial îndeplinite”, a spus Câciu, notează mediafax.

Acesta nu a vrut să comenteze sumele vehiculate, spunând că are o certitudine doar în ceea ce privește suma de la Transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro, ca suspendare.

„Evaluarea pozitivă nu conține date și sume referitoare la plata parțială, acestea urmând să fie finalizate în baza aprobării în cadrul Consiliului de miniștri ai finanțelor ECOFIN peste o lună, după ce au fost validate de comitetele economice ale Comisiei”, a explicat ministrul Proiectelor Europene.

El a spus care sunt jaloanele cu probleme.

„Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanță corporativă la companiile de energie, unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii, avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei, a rămas parțial neîndeplinit în sensul că dânșii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 de euro undeva la 88.500 cât este plafonul de TVA potrivit Directivei TVA.

Aici deja am anunțat că este nevoie de o decizie politico-economică la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităților la microîntreprinderi, dar și mediul economic pentru a face o analiză asupra impactului economic asupra acestei decizii vs impactul economic dacă România renunță la banii aferenți acestui jalon”, a spus Adrian Câciu.

El a mai precizat că este vorba și de jalonul privind guvernanța corporativă de la Secretariatul General al Guvernului, referitor la agenția care coordonează conducerea companiilor de stat: „Acolo deja a fost reluată procedura, estimarea noastră este că reluarea procedurii se va finaliza în luna ianuarie a anului 2025”.

„Cu alte cuvinte ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de 6 luni, nu se așteaptă 6 luni, dacă din jaloanele acestea vor fi rezolvate mai repede, cum ai rezolvat jalonul așa și încasezi banii”, a mai spus Câciu.

Vremea continuă să fie rece! Ce temperaturi ne așteaptă în weekend și când se va mai încălzi

Marcel Ciolacu: Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei