Fotbal: Comisarul MLS, îngrijorat de viitorul format al Cupei Mondiale a Cluburilor

Preşedintele Ligii profesioniste nord-americane de fotbal (Major Soccer League), Don Garber, a declarat că recunoaşte îngrijorarea privind Cupa Mondială a Cluburilor extinsă cu 32 de echipe care va fi găzduită de Statele Unite ale Americii anul viitor, după ce preşedintele LaLiga, Javier Tebas, a cerut ca turneul să fie abandonat, conform Reuters.

”Toţi trebuie să fim conştienţi de acest calendar şi înţeleg opiniile lui Javier”, a declarat Garber reporterilor la The Summit, parte a Săptămânii Liderilor la Londra.

”Cred că trebuie să lucrăm cu toţii să vedem dacă vom putea sau nu să fim mai angajaţi în procesul decizional şi aş include asta în Cupa Mondială a Cluburilor. Noi în calitate de ligă suntem la fel de conştienţi ca oricine despre efectele negative asupra jucătorilor noştri şi din toate celelalte competiţii diferite în care ei trebuie să concureze”, a continuat Garber.
 

Cupa Mondială a Cluburilor 2025, care este programată pentru intervalul 15 iunie – 13 iulie, va fi organizată aproximativ în acelaşi timp cu Gold Cup CONCACAF, să fie găzduită pe Coasta de vest a SUA şi Canada. Sezonul MLS este programat să fie reluat ulterior, asemenea ligilor europene.

Garber a avertizat că ar putea exista un pericol privind saturaţia peste măsură în ce priveşte fotbalul, dar recenta plângere formulată în Europa ar putea reprezenta de fapt o cale spre un calendar mai acceptabil şi o mai mare colaborare între forurile de conducere şi ligile de fotbal.

”Am aflat despre plângerea formulată, dar uneori este nevoie de puţină zarvă pentru a-i aduce pe toţi la aceeaşi masă şi pentru a lua deciziile corecte”, a spus comisarul Major Soccer League.

”Sper că veţi lua acele decizii corecte, pentru că veţi fundamenta acele decizii pe date, fapte şi cercetare şi strategie, iar dacă nu, uneori trebuie să fii forţat să iei acele decizii”, a mai spus Garber.

Noul turneu organizat de forul fotbalistic mondial, care include 12 cluburi europene, va fi organizat după un sezon în care Liga Campionilor s-a extins cu un nou format şi înainte de Cupa Mondială din 2026 la care vor participa 48 de echipe şi care va fi găzduit în comun de SUA, Canada şi Mexic.

Marii jucători au criticat programul de meciuri în creştere mai mult ca niciodată, unii dintre aceştia vorbind chiar despre grevă. Ligile europene, sindicatul FIFPRO şi LaLiga au înaintat în comun o plângere către Comisia Europeană împotriva FIFA privind calendarul încărcat al meciurilor.

Tebas a spus la Bruxelles în această săptămână că acest nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor, care încă nu are finanţare sau acorduri de difuzare, trebuie anulat. AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

Preşedintele Iohannis la primul Summit UE – Consiliul de Cooperare al Golfului: Vom consolida parteneriatul nostru

Parlamentul României, partener junior în cadrul proiectului de twinning ”Consolidarea capacităţii Parlamentului Republicii Moldova şi a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”