Damen începe în România construcția unei nave multifuncționale pentru marina portugheză

Va include laboratoare și locuri de cazare pentru personalul științific, o punte de zbor și hangar pentru elicoptere și spații suplimentare pentru drone aeriene, de suprafață și subacvatice.

„Tăierea oțelului și așezării chilei la Șantierele Navale Damen Galați reprezintă pași majori înainte în construcția acestei nave multifuncționale care va permite Marinei portugheze să întreprindă cele mai solicitante misiuni și, în același timp, capacitatea de a desfășura activități de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului”, a remarcat directorul comercial al Damen, Jan-Wim Dekker.

„De asemenea, subliniază relația fermă a Damen cu Marina portugheză și e încă un „exemplu de cooperare europeană în industria de apărare.”

„Concept revoluționar”

Nava cu o lungime de 107 metri va avea capacități de anduranță pentru o operațiune de 45 de zile pe mare.

„Aceasta este o navă cu un concept revoluționar, care a fost realizat de Marina portugheză”, a spus șeful Statului Major portughez, amiralul Gouveia e Melo.

„Reprezintă un avantaj semnificativ în costurile de construcție, operare și întreținere, cu o arhitectură modulară deschisă, care permite adaptarea rapidă în funcție de misiunile și sarcinile care îi sunt atribuite.”

Nava portugheză NRP D. João II se va alătura celor două nave aflate în serviciu, de asemenea construite de Damen, care au fost transferate din flota Marinei Regale a Țărilor de Jos, ca parte a efortului de cooperare de modernizare al guvernului olandez cu țara din sudul Europei.

„Zona maritimă vastă aflată sub jurisdicția portugheză reprezintă o mare parte a zonelor economice exclusive ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul portughez al Apărării, Nuno Melo, la lansarea construcției PNR D. João II. „Salvgardarea acestui domeniu este esențială, mai ales că ne confruntăm cu o concurență strategică în creștere în Atlanticul de Nord.”

„Este imperativ să ne consolidăm capacitățile de a aborda aceste amenințări și de a asigura resursele fundului nostru marin, care au o valoare strategică critică.”

Toamna se numără voturile în Europa de Est

Peste 1.500 tone de deşeuri de fier vechi reciclabile introduse ilegal în România, indisponibilizate de poliţişti