Inflaţia din Marea Britanie a încetinit puternic, la 1,7%, sub ţinta Băncii Angliei, pentru prima dată în peste trei ani

Inflaţia din Regatul Unit a încetinit puternic, la 1,7%, în septembrie, a anunţat miercuri Biroul Naţional de Statistică, mărind aşteptările pieţei pentru o reducere a dobânzii de referinţă a Băncii Angliei, în noiembrie, transmite CNBC.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau ca inflaţia generală să ajungă la un nivel mai mare de 1,9% pentru septembrie, în prima scădere sub ţinta BOE de 2% din aprilie 2021.

Inflaţia s-a situat în jurul acestui nivel în ultimele patru luni şi a ajuns la 2,2% în august.

Inflaţia de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a ajuns la 3,2% în septembrie, în scădere de la 3,6% în august şi sub prognoza de 3,4% a unui sondaj Reuters.

Creşterile de preţ în sectorul serviciilor, porţiunea dominantă a economiei Marii Britanii, au încetinit semnificativ, la 4,9%, luna trecută, de la 5,6% în august, atingând acum cea mai scăzută rată din mai 2022.

Inflaţia de bază şi a serviciilor sunt puncte cheie de urmărire pentru factorii de decizie ai Băncii Angliei, în timp ce se gândesc să reducă din nou ratele dobânzilor la întâlnirea lor din noiembrie.

Aşteptările de pe piaţa monetară pentru o reducere de 25 de puncte de bază a dobânzii în noiembrie au crescut de la 80% la 92% în urma ultimelor date referitoare la inflaţie, cu aşteptări de aproape 100% pentru o reducere ulterioară în decembrie.

 

Australia anunţă că donează 49 de tancuri Abrams vechi Ucrainei

Zeci de mii de locuri de muncă, disponibile în România: Domeniile în care se caută cei mai mulți oameni