Gaza – Israelul este acuzat că foloseşte civili drept scuturi umane, Statele Unite sunt „incredibil de îngrijorate”

Statele Unite au calificat drept „incredibil de îngrijorătoare” informaţiile din The New York Times conform cărora armata israeliană ar fi folosit palestinieni ca scuturi umane în războiul din Fâşia Gaza.

Potrivit cotidianului american, unităţi ale armatei israeliene din cinci oraşe din teritoriul palestinian au forţat civili să îndeplinească sarcini precum căutarea de explozibili sau localizarea tunelurilor Hamas, pentru a proteja soldaţii.

„Dacă faptele prezentate în acest articol sunt exacte, ele sunt complet inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, întrebat despre acest subiect în timpul briefingului său.

„Nimic nu poate justifica utilizarea civililor ca scuturi umane. Aceasta ar fi o încălcare nu numai a dreptului internaţional umanitar, ci şi a propriului cod de conduită al armatei israeliene”, a declarat miercuri Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Oamenii trebuie să fie traşi la răspundere”

Purtătorul de cuvânt a făcut referire la o anchetă în curs în cadrul armatei israeliene. „Chiar mai mult decât o anchetă, dacă se constată încălcări, oamenii trebuie să fie traşi la răspundere şi trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că aceste practici nu se repetă”, a spus el.

The New York Times a citat un adolescent, pe atunci în vârstă de 17 ani, care a declarat că soldaţii israelieni l-au forţat să meargă încătuşat în faţa lor pentru a căuta explozibili, înainte de a-l elibera fără acuzaţii.

Statele Unite şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la desfăşurarea războiului din Gaza şi la tratamentul civililor de la lansarea ofensivei israeliene în urmă cu un an.

Aceste declaraţii au fost rareori duse la îndeplinire, deşi preşedintele Joe Biden a îngheţat unul dintre transporturile în valoare de miliarde de dolari trimise Israelului.

În plus, Statele Unite şi Israelul acuză Hamas de utilizarea civililor din Gaza drept scuturi umane.

Coreea de Nord a anunţat că în Constituţia sa Coreea de Sud este desemnată în prezent drept „stat ostil”

Sute de pensionari s-au trezit cu sechestru pe bunuri pentru neplata unor facturi emise pe baza unor contracte nesemnate