Iohannis la Summitul UE-Consiliul de Cooperare al Golfului: România e interesată de o mai bună conectivitate a celor două regiuni

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană – Consiliul de Cooperare al Golfului, context în care a subliniat că România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat importanţa parteneriatului strategic UE-Consiliul de Cooperare al Golfului la momentul actual, precum şi potenţialul cooperării economice multisectoriale. A pledat pentru actualizarea şi extinderea cadrului contractual în domeniul comerţului şi al investiţiilor, susţinând, totodată, şi avansarea pe linia liberalizării vizelor. România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni, prin dezvoltarea şi extinderea unor proiecte, precum Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC) şi sub egida Global Gateway, care să permită utilizarea mai eficientă şi în parteneriat a noilor tehnologii, a surselor de energie şi a materialelor critice. Referindu-se la interdependenţele dintre cele două regiuni inclusiv în plan securitar, preşedintele României a evidenţiat ameninţările de securitate pentru ţara noastră rezultate din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi importanţa implementării depline a sancţiunilor la adresa Rusiei”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis joi.

Potrivit sursei citate, această primă ediţie a Summitului a reprezentat un moment definitoriu pentru avansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două regiuni şi a pus bazele unei cooperări aprofundate în perioada următoare. Cu această ocazie, liderii au adoptat o Declaraţie comună, care afirmă în termeni angajanţi interesul pentru consolidarea legăturilor politice bilaterale, trecerea lor la un nivel superior şi nevoia de a depăşi împreună provocările regionale la adresa păcii internaţionale, a securităţii şi a stabilităţii, în baza dreptului internaţional şi a principiilor Cartei ONU.

Parteneriatul comun UE-Consiliul de Cooperare al Golfului vizează securitatea, dezvoltarea durabilă şi prosperitatea celor două regiuni, prin stimularea comerţului bilateral şi a investiţiilor, cooperarea energetică şi combaterea schimbărilor climatice, conectivitate sporită, inclusiv în domeniul digital şi al contactelor interumane.

Conform sursei citate, „Summitul a oferit ocazia unui dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate atât în regiunea Orientului Mijlociu, cât şi a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aspecte care îi preocupă deopotrivă pe liderii europeni şi pe cei ai statelor din Golf”.

În acest sens, cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Declaraţia adoptată reaminteşte necesitatea respectării suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, nevoia de retragere imediată, completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul recunoscut internaţional al acesteia. Totodată, sunt condamnate atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile şi critice, în special asupra celei energetice, şi este evidenţiată necesitatea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile, în linie cu principiile Cartei ONU.

Liderii participanţi la Summit au exprimat şi îngrijorare crescută faţă de evoluţiile din Orientul Mijlociu, adresând tuturor părţilor un apel la reţinere şi detensionare a situaţiei. În special, s-a insistat asupra situaţiei din Gaza cerându-se o implementare imediată şi deplină a încetării focului, eliberarea tuturor ostaticilor şi acces umanitar pentru distribuirea sprijinului pentru populaţia civilă. A fost exprimată, totodată, preocuparea faţă de pericolul extinderii conflictului în Liban, cerându-se încetarea focului şi implementarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. A fost discutată conduita Iranului pe linie de proliferare balistică şi a dronelor cu impact asupra securităţii ambelor regiuni. De asemenea, au fost agreate mesaje comune privind situaţia din Marea Roşie, Yemen, Irak, Siria, Sudan şi Somalia.

Joi şi vineri, preşedintele Klaus Iohannis urmează să participe la reuniunea Consiliului European. Agenda reuniunii include subiecte precum Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migraţie, afaceri externe, precum şi Republica Moldova. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Klaus Iohannis/X

 

Sursa: www.agerpres.ro

România, Grecia și Bulgaria se revoltă pentru prețurile mari la energie. CE se face că lucrează. Țările din Vestul și Nordul Europei ne spun că e normal

Vevera (ICI Bucureşti): România poate concura prin inovaţie şi agilitate, într-o lume dominată de giganţi tehnologici