SUA folosesc pentru prima dată bombardiere invizibile B-2 în atacuri asupra rebelilor Houthi

„A fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a ținti instalații pe care adversarii noștri încearcă să le țină în afara razei de acțiune, indiferent cât de adânc îngropate sub pământ, întărite sau fortificate”, a afirmat secretarului apărării Lloyd Austin.

Atacul vine ca răspuns la acțiunile recente ale rebelilor Houthi, care au lansat o serie de atacuri asupra navelor comerciale și militare din Marea Roșie și Golful Aden. Acestea au perturbat semnificativ traficul maritim într-o zonă prin care tranzitează anual mărfuri în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari.

Lloyd Austin a precizat că facilitățile atacate adăposteau „diverse componente de arme de tipuri pe care houthi le-au folosit pentru a ținti nave civile și militare în întreaga regiune”. El a adăugat că atacurile au fost autorizate la ordinul direct al președintelui Joe Biden.

Folosirea bombardierelor B-2 marchează o escaladare semnificativă a tacticilor militare americane în regiune. Un oficial american a confirmat pentru NBC News că este prima dată când acestea sunt folosite împotriva țintelor Houthi din Yemen.

Rebelii Houthi, care controlează o parte semnificativă din Yemen, și-au intensificat atacurile maritime ca răspuns la conflictul din Gaza, declarându-și sprijinul pentru gruparea Hamas.

Secretarul apărării a subliniat că obiectivul atacurilor este „să degradeze în continuare capacitatea houthi de a-și continua comportamentul destabilizator și să protejeze și să apere forțele și personalul SUA într-una dintre cele mai importante căi navigabile din lume”, conform NBC News.

Statele Unite au atacat cu bombardiere ‘invizibile’ instalaţii ale rebelilor houthi din Yemen

CSHC Fenestela, victorie cu emoţii în faţa echipei SC Miercurea Ciuc