Șeful ORNISS, după audierea de la DNA: ‘S-au lămurit lucrurile (…) Avizele sunt argumentate beton’

Marius Petrescu a negat că i-ar fi cerut cineva să urgenteze eliberarea unui certificat ORNISS şi că lucrurile „s-au lămurit”.

„S-au lămurit lucrurile şi acum pentru toată lumea sunt clare. (…) Confuziile au fost făcute din necunoaşterea legii. (…) Faptul că autorizarea la informaţii clasificate nu se poate face decât după numirea în funcţie, la solicitarea expresă a şefului instituţiei angajatoare. Totul se face în nişte termene precise de instituţii cu atribuţii stabilite clar în legislaţia în vigoare. Nu există nicio posibilitate, nici măcar teoretică, de influenţare a verificărilor de securitate, iar avizele se dau în termene legale şi sunt argumentate beton. (…) Secretarul de stat care a apărut fusese verificat şi avea autorizaţie valabilă şi în ziua de azi”, a precizat Marius Petrescu, conform AGERPRES.

Dosarul lui Eugen Pîrvulescu

Săptămâna trecută, DNA a anunţat că i-a pus sub acuzare pe senatorul Eugen Pîrvulescu pentru instigare la cumpărare de influenţă, şi pe Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

În dosar, mai sunt cercetate alte două persoane pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Conform DNA, în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi al lui Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzate de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Nicolae Ciucă, semnal de forță pentru Republica Moldova, de la Bruxelles

Naționala feminină a României, pregătită pentru play-off-ul Euro 2025