Satu Mare: Protest al urmaşilor românilor expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940

Circa 50 de urmaşi ai românilor expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940 – prin care România a fost nevoită să cedeze Ungariei o importantă parte din teritoriul Transilvaniei – au protestat, joi, în faţa Instituţiei Prefectului Satu Mare, nemulţumiţi de amânarea plăţii indemnizaţiilor, potrivit Legii 154/2021.

Oamenii s-au adunat cu pancarte, au început manifestarea cu intonarea imnului de stat, după care au cerut explicaţii reprezentanţilor Prefecturii cu privire la amânarea plăţilor.

Preşedintele Asociaţiei românilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940, filiala Carei, Daniela Ciută, a declarat că aceştia sunt călcaţi în picioare de către guvernanţi, din moment ce deşi există o lege aprobată în urmă cu trei ani, aceasta nu se aplică.

„Suntem iarăşi sclavi în ţara noastră, suntem discriminaţi, suntem acei români care nu beneficiază de o lege care se aplică exclusiv pentru minoritari. Părinţii şi bunicii noştri s-au luptat, s-au lăsat sacrificaţi, de multe ori au plătit cu viaţa pentru că nu au renunţat la identitatea lor românească, nu s-au lăsat călcaţi în picioare şi astăzi Guvernul României ne discriminează. De trei ani de zile toţi cei care s-au perindat la guvernare au discriminat această grupă de români care au fost scoşi din casele lor. Unde s-a mai pomenit a fi o vină că te-ai născut român? Nu mai e momentul să tăcem, merită aceşti guvernanţi ca în fiecare săptămână să protestăm”, a declarat Daniela Ciută.

La nivel de judeţ sunt depuse 3.000 de dosare pentru acordarea drepturilor prevăzute de legea respectivă. AGERPRS / (AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Olt: O topitorie de metale din Slatina, amendată de Garda de Mediu cu 50.000 lei pentru emisii de noxe

Brigada Rutieră: 48 de sancţiuni, în valoare de 41.000 de lei, aplicate de poliţişti în urma acţiunilor de joi