Prezidenţiale R.Moldova/ Sute de tineri pregătiţi în Rusia, Bosnia-Herţegovina şi Serbia, pentru destabilizarea ţării

Chişinău – Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Peste 300 de tineri din Republica Moldova au participat, începând cu luna iunie a acestui an, la tabere de instruire în Federaţia Rusă în vederea participării ulterioare la acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăţeanu.

Potrivit acestuia, tinerii au fost găzduiţi într-o bază de la periferia Moscovei, unde au fost învăţaţi, printre altele, cum să provoace forţele de ordine din Republica Moldova sau cum să le deposedeze de arme. Grupurile instruite în Rusia ar fi urmat să organizeze proteste sub pretextul descalificării unor candidaţi la alegerile prezidenţiale sau sub pretextul fraudării alegerilor.

„Începând cu luna iunie anul curent, în mod regulat, pe teritoriul Federaţiei Ruse mergeau echipe restrânse a câte 20 de persoane, în număr total, documentate de organele de drept şi de forţă, ajungând la ziua de astăzi peste 300 de persoane, care au mers pentru instruiri în Federaţia Rusă, în suburbia Federaţiei Ruse, în baza de odihnă ‘Krasnaia’ din Krasnaia Pakhra, acolo unde aceste persoane erau instruite despre metode şi procedee tehnice în acţiunile de protest, comportamentele pe care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntarea inteligentă a cordoanelor, extragerea de obiecte sau arme de la organele de forţă, cum trebuiau să reziste atacurilor sau intervenţiilor organelor de forţă, cum să se facă retragerea rapidă din rândul mulţimii”, a afirmat Cernăţeanu.

La rândul său, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, susţine că finanţările pentru deplasarea grupurilor de tineri la instruirile din Rusia erau asigurate de oligarhul Ilan Şor, „sub paravanul unor organizaţii neguvernamentale”.

De asemenea, el susţine că alte grupuri de tineri au participat la instruiri în Bosnia-Herţegovina şi Serbia, unde au fost pregătiţi de organizaţii care au legătură cu structura militară privată Wagner.

„Dintre aceştia, o parte au fost selectaţi pentru antrenamente mult mai avansate în tabere de gherilă desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi în Serbia. Aceşti tineri au fost antrenaţi de instructori străini conectaţi la entităţi asociate structurii private militare Wagner şi entitatea numită ‘Ferma’, instituite anterior de Evgheni Prigojin. Antrenamentele includeau tactici de dezbinare naţională, precum şi destabilizarea ordinii constituţionale. În taberele de pregătire erau antrenaţi provocatori care urmau să organizeze proteste şi să participe la acţiuni violente, radicale şi chiar extremiste, în contextul alegerilor. Programul de antrenament includea tactici de provocare a organelor de menţinere a ordinii publice, utilizarea armelor şi a unor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale, psihologia maselor, confruntarea fizică cu forţele de ordine în timpul protestelor, confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibililor artizanale, manevrarea dronelor cu ataşament special pentru explozibil sau incendiere”, a precizat Musteaţă.

Autorităţile moldovene au declanşat, recent, o amplă anchetă care i-a vizat pe tinerii recrutaţi de Federaţia Rusă, efectuând 88 de percheziţii la domiciliile persoanelor implicate. În urma acestor acţiuni, au fost confiscate sume importante de bani, care se ridică la peste 1,6 milioane de lei moldoveneşti. De asemenea, patru persoane au fost arestate preventiv. AGERPRES / (A – editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

VIDEO Maia Sandu cere electoratului să iasă la vot duminică: ”Turul 2 la referendum nu va fi” 

Sursa: www.agerpres.ro

Magnații străini amenință că-și scot averile din Marea Britanie

DNA: Managerul interimar al Spitalului Municipal Rădăuţi – reţinut pentru trafic de influenţă