ALERTĂ Serviciile secrete moldovenești: Sute de persoane s-au antrenat în Rusia, Serbia și Bosnia pentru violențe la alegerile prezidențiale

Poliţia a anunţat că împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a deconspirat „planurile de destabilizare a Moldovei de către activiştii unui partid declarat neconstituţional” (referire la partidul oligarhului fugar Ilan Şor), ca urmare a unei serii de percheziţii desfăşurate miercuri, 16 octombrie. Percheziţiile au avut loc în mai multe localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării.

El a explicat că începând din iunie şi până în prezent echipe de câte 20 de persoane erau trimise în Rusia regulat la o bază de odihnă pentru a fi instruite cum să procedeze, ce obiecte şi tactici să folosească pentru a crea tulburări, inclusiv cum să extragă arme de la forţele de ordine în timpul unor proteste care ar fi degenerat. Aceste proteste ar fi urmat să fie organizate fie pentru a contesta scoaterea unor candidaţi din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală, fie pentru pretinsa falsificare a alegerilor.

Instruiți să confecționeze explozibili artizanali

La rândul său, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a declarat că oligarhul fugar Ilan Şor, prin intermediul fundaţiei sale din Rusia „Eurasia”, a finanţat deplasarea unor tineri în Serbia şi Bosnia, sub pretextul unor tabere, pentru a fi instruiţi cum să confecţioneze explozibili artizanali, cum să mânuiască drone sau cum să arunce în aer bancomate pentru a crea o atmosferă de panică. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări care au legătură cu grupurile private de mercenari Wagner şi Ferma.

Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri de interferenţă şi acţiuni hibride în încercarea de a împiedica direcţia proeuropeană a ţării.

Tocmai de aceea, activiştii şi-ar fi planificat acţiunile de dezordine în masă „în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional”.

„Potrivit declaraţiilor unora din tinerii percheziţionaţi (o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieţi, cât şi fete) care colaborează cu ancheta, aceştia ar fi participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Potrivit constatărilor oamenilor legii, în iunie la astfel de instruiri au participat peste 100 tineri, „sub pretextul participării la un program cultural şi turistic”.

Aceştia ar fi fost instruiţi cu privire la „tactici de dezbinare naţională, precum şi destabilizare a ordinii constituţionale, tactici de provocare a organelor de menţinere a ordini publice; utilizarea armelor şi a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale; psihologia maselor; confruntarea fizică cu forţelor de ordine în timpul protestelor; confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibilelor artizanale; manevrarea dronelor, cu ataşament special pentru exploziv sau incendiere”.

Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfăşurat de la începutul lunii septembrie şi până la mijlocul lunii octombrie, a precizat şeful SIS.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Inovație în sănătate: Primul PET-CT din vestul României, activ la Timișoara

Securitate sporită la meciul Franța – Israel: Măsuri de protecție la Stade de France