Lupte strategice în Ucraina: una dintre cele mai mari mine din Europa ar putea să cadă în mâna rușilor

Mina de cărbune Pokrovske, cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Ucraina și unul dintre cele mai mari din Europa de Est, este situată la 10 km vest de Pokrovsk.

Mina produce cărbune pentru producția de cocs necesară în fabricarea oțelului, care este a doua cea mai mare sursă de valută din Ucraina după agricultură, a explicat Reuters.

Frontul de est din apropierea orașului a fost scena unor lupte aprige timp de câteva luni și un punct focal al ofensivei Rusiei în regiunea Donețk. Pokrovsk este un important centru logistic pentru forțele ucrainene.

Potrivit datelor comerciale, exporturile de produse siderurgice au totalizat aproape 2 miliarde de dolari în primele opt luni ale anului 2024.

Kalenkov a spus că producătorii ucraineni de oțel ar fi putut produce până la 7,5 milioane de tone metrice de oțel până la sfârșitul anului și intenționează să crească producția la peste 10 milioane de tone în 2025.

„Dar dacă pierdem Pokrovsk, atunci… vom scădea la 2-3 milioane de tone”, a adăugat el

În 2023, Ucraina a produs aproximativ 3,5 milioane de tone de cocs, folosind cărbune cocsificabil doar de la Pokrovsk, potrivit lui Anatolii Starovoit, șeful asociației de cocs Ukrkoks.

„Nu știm de unde să obținem cărbune dacă Pokrovsk este confiscat”, a spus el.

O sursă anonimă din industria siderurgică a declarat pentru Reuters că producătorii speră să găsească surse alternative de cărbune cocsificabil din alte părți ale Ucrainei dacă Rusia ocupă minele Pokrovsk. Cu toate acestea, importurile ar fi inevitabil necesare și ar crește costurile de producție, făcând oțelul mai puțin competitiv.

Forțele ruse se aflau la mai puțin de 7 kilometri de periferia orașului Pokrovsk pe 4 octombrie, a declarat Serhii Dobriak, șeful administrației militare din Pokrovsk. În timp ce evacuarea era în desfășurare, aproximativ 13.000 de oameni au rămas în oraș.

Discuție între șeful CIA și Vladimir Putin, înainte de invazia din Ucraina: ‘Iată ce vom face!’

VIDEO Noua autostradă mult așteptată de toți românii, finalizată înainte de termen: Circulația se deschide până la finalul anului