Colete ‘bombă’ în Marea Britanie și Germania: au ars la câteva zile de la sosire / Se suspectează implicarea Rusiei

Potrivit jurnaliștilor, incendiul a avut loc într-un depozit unde coletele sunt procesate înainte de livrare. Angajații DHL și pompierii au stins focul, nimeni nu a fost rănit. Se presupune că pachetul a fost livrat la depozit cu avionul, dar nu este clar dacă a fost un avion de marfă sau de pasageri și nu se știe de unde a fost trimis pachetul. The Guardian subliniază că, dacă pachetul a luat foc în timpul zborului, ar putea duce la consecințe grave.

Un purtător de cuvânt al poliției din Londra a confirmat că ofițerii de combatere a terorismului „investighează un incident la o instalație comercială de pe Midpoint Way din Minworth”. Potrivit poliției, incendiul nu a provocat pagube semnificative.

Ancheta este condusă de o unitate anti-terorism în colaborare cu anchetatori din West Midlands (unde se află Birmingham). Anchetatorii britanici, potrivit The Guardian, verifică dacă agenții ruși ar fi putut planta un pachet într-un avion care se îndrepta spre Marea Britanie. Potrivit anchetatorilor, pachetul ar fi putut face parte dintr-o campanie de sabotaj mai amplă pe care agenții ruși au desfășurat-o în întreaga Europă. Poliția cooperează cu anchetatorii din alte țări europene pentru a verifica dacă incidentul este legat de alte incidente similare. Nu au existat detenții în acest caz.

Un alt incident similar în Germania

Un incident similar, tot la sfârșitul lunii iulie, a avut loc la un depozit DHL din Leipzig (Saxonia). Șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției Germaniei (BfV), Thomas Haldenwang, a comentat incidentul în timpul unui discurs în Bundestag pe 14 octombrie.

Potrivit ziarului german Tagesspiegel, coletul a luat foc înainte de a fi încărcat într-un avion de marfă. După cum se presupune, coletul ar putea lua foc în aer, dar din cauza faptului că zborul a fost amânat, incendiul a avut loc la sol.

Thomas Haldenwang, în timpul unui discurs în Bundestag, a spus că dacă coletul ia foc în timpul zborului, ar putea duce la un accident aviatic. Șeful BfV nu a dat vina direct pe Rusia, dar a spus că Germania „observă comportamentul agresiv al serviciilor speciale rusești” și există mai multe cazuri de spionaj și sabotaj.

Reacția DHL

Serviciul de presă al DHL a declarat, în septembrie, că pachetul care a ars în Germania a fost trimis din Lituania. Compania a declarat că a înăsprit protocoalele și procedurile de securitate în conformitate cu recomandările autorităților europene.

Răspunzând la întrebările The Guardian despre incendiul din Marea Britanie, compania a declarat că ia măsuri pentru a asigura siguranța rețelei și a angajaților săi, precum și a încărcăturii clienților, iar autoritățile din mai multe țări continuă investigațiile.

Anchetatorii investighează dacă incendiile care au avut loc la depozitele DHL din Marea Britanie și Germania sunt legate.

Bărbatul care a provocat accidentul soldat cu moartea a două femei, arestat preventiv pentru 30 de zile – Avea 2,51 g/l alcool pur în sânge

Zelenski susţine că i-a spus lui Trump: „Ori Ucraina va avea arme nucleare, ori vom fi în NATO”. Cum a reacţionat fostul preşedinte