Recompensa lui Platon pentru Stoianoglo: Fostul procuror general, prins în schemele afaceristului

Potrivit anchetei publicate de evz.ro, recompensa s-ar fi concretizat prin transferul acțiunilor din două companii ucrainene deținute de Platon către Ţvetana Curdova, soția lui Alexandr Stoianoglo. Aceste companii, Verloc Development INC și Jet Business Limited, dețineau acțiuni semnificative la Banca Comercială Moldindconbank. Transferul acțiunilor, efectuat la câteva luni după eliberarea lui Platon, ar fi fost o încercare de a-l recompensa pe Stoianoglo pentru „serviciul” făcut.

Însă, în vara anului 2021, schimbul de putere de la Chișinău a împiedicat finalizarea planului. Platon a fugit la Londra după ce a fost achitat într-un proces controversat. Deși acțiunile au fost transferate către soția lui Stoianoglo, milioane de dolari rămân în aer, iar planul lui Platon a fost zădărnicit.

Platon, cunoscut pentru schemele sale elaborate, a făcut tot posibilul pentru a-și recupera bunurile confiscate, inclusiv acțiunile la Moldindconbank, vândute anterior unui grup bulgar pentru 20 de milioane de dolari. Verloc Development INC și Jet Business Limited dețineau acțiuni în valoare de 5,5 milioane de dolari, acțiuni care ar fi ajuns la Ţvetana Curdova.

Însă, pentru ca Stoianoglo să beneficieze de milioanele promise, Platon trebuia să-și recupereze toate bunurile. Astfel, Stoianoglo a orchestrat revizuirea procesului în care Platon fusese condamnat. Procurorii fideli lui Stoianoglo au retras acuzațiile, iar afaceristul a fost achitat.

Cu toate acestea, odată cu venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în 2021, lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă pentru cei doi. Decizia de achitare a lui Platon a fost contestată, iar procesele judiciare s-au prelungit fără finalitate. Din cele 15 ședințe de judecată programate, doar două au avut loc, iar restul au fost amânate din diverse motive, inclusiv absența avocaților lui Platon.

În cazul lui Stoianoglo, acuzat de corupție și luare de mită, procesul bate pasul pe loc din cauza tacticilor de amânare folosite de avocații săi. Soția sa, Ţvetana Curdova, rămâne beneficiara uneia dintre companiile lui Platon, cu posibilitatea de a încasa 2,5 milioane de dolari, însă doar dacă Stoianoglo își recâștigă influența.

Deși Stoianoglo a negat public orice legătură cu Platon, dovezile adunate de presă și autorități arată o relație de lungă durată între cei doi. Stoianoglo l-a felicitat personal pe Platon de mai multe ori, iar în perioada în care Platon era adus din penitenciar pentru întâlniri cu procurorul general, cei doi păreau să aibă o relație familiară.

Sursa: www.stiripesurse.ro

O turistă din Constanța s-a rănit în Munții Făgăraș

Economia Chinei, pe marginea prăpastiei: Guvernul pompează sume amețitoare în sectorul imobiliar, dar nu este suficient