Predoiu, de Ziua Luptei Împotriva Traficului de Persoane; 600 de percheziţii la traficanţi; un fenomen de amploare foarte mare

Poliţiştii au lansat, de la începutul anului, 126 de acţiuni de mare amploare structurate pe combaterea traficului de persoane, în cadrul cărora au efectuat 600 de percheziţii domiciliare pentru a identifica traficanţii de persoane, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

„În urma acestor 600 de percheziţii domiciliare, multiple grupuri organizate au fost destructurate. Sunt în jur de 506 persoane care au fost supuse unor proceduri judiciare de diverse tipuri, 148 au fost arestate preventiv, 83 sunt în arest la domiciliu”, a spus Predoiu.

El a precizat că structurile MAI s-au orientat şi către activitatea de recuperare a câştigurilor provenite din activitatea de trafic de persoane şi, de la începutul lui 2024, Poliţia Română a indisponibilizat şi confiscat aproape jumătate de milion de lei, 300.000 de euro şi 77.000 de dolari.

„Sunt sume importante, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că vorbim doar de o parte a acestui fenomen. El are o amploare foarte mare pentru că reţelele de trafic de persoane se regenerează, reţele de trafic de persoane locale lucrează în cooperare cu reţele europene, de aceea şi vorbim de o zi europeană a combaterii traficului de persoane”, a mai spus Predoiu.

Ministrul a adăugat că s-a ajuns la specializarea grupurilor de trafic de persoane şi există grupuri care se ocupă de recrutare, altele de transferul acestor persoane peste frontieră, altele de exploatarea, valorificarea lor în terţe ţări din Uniunea Europeană, în special în vestul Europei.

„Ideea că o singură instituţie sau o singură activitate în combaterea traficului este suficientă e greşită. Combaterea traficului de persoane, ca şi a altor fenomene, trebuie făcută integrat pe mai multe direcţii, din partea mai multor instituţii. Activitatea trebuie să vizeze nu numai partea de combatere, ci şi partea de prevenţie şi de educaţie, dar şi, foarte important, de recuperare a victimelor traficului de persoane. De aceea, cred că această conferinţă se înscrie într-o serie de activităţi importante prin care specialişti, oameni care sunt preocupaţi de combaterea traficului de persoane”, a subliniat Cătălin Predoiu.

El a adăugat că nu e suficientă implicarea activităţii instituţiilor de stat, iar instituţiile de stat trebuie să coopereze cu societatea civilă, cu familia, trebuie să coopereze naţional şi internaţional cu instituţii similare şi trebuie să-şi adapteze permanent abordarea acestui fenomen, astfel încât răspunsul să fie pe măsura provocării.

„Noi, Ministerul Afacerilor Interne, instituţiile de aplicare a legii, instituţiile justiţiei trebuie să acţioneze permanent, organizat şi foarte, foarte energic, să continuăm să alocăm resurse pe termen lung, să mobilizăm resurse financiare, să conştientizăm Parlamentul, Guvernul de importanţa acestei activităţi, astfel încât să diversificăm, să consolidăm mijloacele noastre de intervenţie prin modificări legislative care să permită instituţiilor de aplicare a legii să îşi desfăşoare mai complex activitatea şi mai diversificat”, a afirmat Predoiu. AGERPRES/(A – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

Sursa: www.agerpres.ro

Eugen Dogariu (PSD): Timişoara, în centrul discuţiilor de reindustrializare în microelectronică

Gorj: Femeia care a tăiat pneurile de la zece autospeciale de poliţie, reţinută