MApN: România s-a alăturat iniţiativei de creare a Coridorului VIII Pan-european de Mobilitate Militară

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a semnat vineri, la Bruxelles, în marja reuniunii NATO, documentul de aderare a României la scrisoarea de intenţie referitoare la Coridorul VIII Pan-european de Mobilitate Militară, alături de Albania, Bulgaria, Italia şi Macedonia de Nord.

”România acordă prioritate tuturor demersurilor aliate în domeniul mobilităţii militare şi depune eforturi constante pentru a conecta ţara noastră la coridoare importante. Subliniez cu acest prilej angajamentul solid al ţării noastre pentru colaborare regională şi interoperabilitate sporită, asigurându-ne în acelaşi timp că împreună consolidăm securitatea în zona Mării Negre, atât de importantă în contextul actual de securitate complex şi impredictibil”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Potrivit MApN, Coridoarele de Mobilitate Militară Armonizată vizează crearea unei reţele de rute principale menite să simplifice şi să accelereze deplasarea forţelor militare, echipamentelor şi materialelor, atât în timp de pace, cât şi în situaţii de criză sau conflict.

Prin reducerea obstacolelor birocratice şi armonizarea reglementărilor şi infrastructurii se va permite desfăşurarea rapidă şi eficientă a forţelor, contribuind la o capacitate de reacţie rapidă şi la consolidarea securităţii colective.

”Prin alăturarea României la acest coridor de mobilitate militară, pe lângă cele două proiecte dezvoltate în cadrul NATO, la care este deja parte, împreună cu Bulgaria şi Grecia şi respectiv, cu Turcia şi Bulgaria, se vor intensifica eforturile de asigurare a tranzitului trupelor şi al echipamentelor militare şi consolidarea capacităţii de răspuns în regiunea Mării Negre, în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii”, mai arată Ministerul Apărării.

Mai multe străzi din Timişoara, blocate, după ce un influencer a anunţat că va plăti plinuri de combustibil la o benzinărie din oraş – VIDEO

Şofer care transporta roşii din Bulgaria, prins cu peste 50.000 de pachete de ţigări netimbrate în microbuz