ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLOVA. Câţi alegători au votat prin corespondenţă şi câţi au renunţat

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat vineri că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora – o posibilitate care există în premieră pentru câteva ţări – s-a încheiat joi seara, la ora 18:00 (ora locală din ţările gazdă).

Birourile electorale de peste hotare au recepţionat 1.344 de plicuri ale moldovenilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, fiind cu 464 mai puţine decât totalul celor trimise alegătorilor. a precizat Angelica Caraman, potrivit

„Celelalte plicuri care vor fi recepţionate peste acest timp vor fi declarate deja nevalabile”, a precizat Caraman.

Ea a explicat însă că pentru turul II, începerea recepţionării plicurilor va avea loc după ce Comisia Electorală Centrală va anunţa candidaţii care vor merge în turul II, în cazul în care va fi cazul organizării acestuia. „Din acel moment pot fi recepţionate plicurile pentru turul II”, a precizat Angelica Caraman.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat anul acesta un proiect de lege pilot care oferă posibilitatea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda.

Pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile prizidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie, alegătorii trebuiau obligatoriu să se înregistreze prealabil până la data de 6 septembrie.

 

România s-a alăturat iniţiativei de creare a Coridorului VIII Pan-european de Mobilitate Militară

Campanie de emailuri false, transmise în numele ANAF. Contribuabilii primesc o ”notă informativă” prin care sunt înştiinţati legat de o presupusă datorie