Liderul NATO demască operațiunile Rusiei din R. Moldova: ‘Moscova are un scop aici!’

Cetăţenii din Republica Moldova vor merge duminică la urne pentru a vota în alegerile prezidenţiale şi la un referendum privind integrarea în UE, un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident privind viitorul acestui stat.

Întrebat ce măsuri intenţionează să ia NATO în contextul referendumului de la 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la UE pentru a spori securitatea în Europa de Est, Rutte a răspuns că „lucrăm îndeaproape cu guvernul Maiei Sandu”, relatează Agerpres.

El a ţinut să elogieze personal „ledearship-ul ei prin ceea ce face şi pentru că încearcă să construiască o democraţie stabilă în Moldova care este capabilă să se protejeze în special de ingerinţa hibridă care are loc din Rusia”.

„Amestec hibrid are loc în cazul tuturor aliaţilor, dar şi în cazul Moldovei”, a subliniat Rutte.

„În mod clar Rusia are un scop aici, care este de a deraia cumva traiectoria pro-europeană a Moldovei, şi îi ajutăm în orice mod putem, prin construirea capabilităţilor lor de apărare, prin ajutorul oferit pentru combaterea campaniilor de dezinformare, pentru a ne asigura că rămân cât se poate de puternici pentru a contracara acest lucru şi că pot avea loc alegeri libere şi că Moldova se poate dezvolta ca societate liberă (…)”, a mai spus Mark Rutte, citat pe site-ul NATO.

Câţi alegători au votat prin corespondenţă şi câţi au renunţat

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat vineri că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora – o posibilitate care există în premieră pentru câteva ţări – s-a încheiat joi seara, la ora 18:00 (ora locală din ţările gazdă), scrie News.ro.

Birourile electorale de peste hotare au recepţionat 1.344 de plicuri ale moldovenilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, fiind cu 464 mai puţine decât totalul celor trimise alegătorilor. a precizat Angelica Caraman, potrivit NewsMaker.

„Celelalte plicuri care vor fi recepţionate peste acest timp vor fi declarate deja nevalabile”, a precizat Caraman.

Ea a explicat însă că pentru turul II, începerea recepţionării plicurilor va avea loc după ce Comisia Electorală Centrală va anunţa candidaţii care vor merge în turul II, în cazul în care va fi cazul organizării acestuia. „Din acel moment pot fi recepţionate plicurile pentru turul II”, a precizat Angelica Caraman.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat anul acesta un proiect de lege pilot care oferă posibilitatea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda.

Pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile prizidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie, alegătorii trebuiau obligatoriu să se înregistreze prealabil până la data de 6 septembrie.

Lovitură neașteptată pentru Dan Diaconescu: Procurorii intră tare peste martorii din dosar

Regele Charles şi regina Camilla, în prima vizită externă de amploare după diagnosticul de cancer al suveranului: gestul stârnește o polemică mai veche