Cancelarul german Olaf Scholz îi trântește ușa NATO în nas lui Zelenski: ‘Războiul din Ucraina nu se va extinde în NATO’

Şeful guvernului de la Berlin a respins de asemenea mai multe puncte importante ale aşa-numitului „plan pentru victorie” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fiind îngrijorat de o eventuală escaladare a conflictului cu Rusia.

Liderul de la Kiev şi-a prezentat planul la summit şi i-a cerut din nou lui Scholz să trimită Ucrainei rachete de croazieră Taurus. El conisderă că un arsenal de rachete pentru descurajare ar putea forţa Moscova să accepte negocieri de pace.

Scholz şi-a menţinut şi poziţia privind invitarea rapidă a Ucrainei în NATO, prevăzută în planul lui Zelenski. Statele Unite sunt de asemenea împotriva unei aderări rapide a Ucrainei la alianţă.

Cancelarul a reamintit rezoluţiile celui mai recent summit al NATO, cel de la Washington, unde ucrainenii au primit asigurarea că nu pot fi opriţi pe drumul către statutul de aliaţi, însă toate statele membre trebuie să fie de acord că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru o invitaţie – inclusiv reforme în domeniul democraţiei, economiei şi securităţii.

Dialogul de la Bruxelles i-a oferit lui Scholz şi prilejul unui atac împotriva principalului său adversar din parlamentul german, liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU) Friedrich Merz. Acesta şi-a schimbat cu 180 de grade poziţia privind livrarea de rachete Taurus, fiind împotrivă înaintea unor alegeri cheie din estul Germaniei şi pentru, după ce scrutinul s-a încheiat, a reamintit cancelarul.

Premierul slovac Fico consideră controversat ‘planul de victorie’ al Ucrainei

Principalele trei teme de pe agenda summitului UE de la Bruxelles sunt evoluţiile din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu şi migraţia, a menţionat premierul slovac.

Fico a reiterat faptul că sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, el consideră că primirea Ucrainei în NATO, ce constituie unul din punctele ‘planului de victorie’ al lui Zelenski, ar putea duce la declanşarea celui de-al treilea război mondial. Potrivit premierului slovac, este vorba despre un plan controversat care divizează statele membre, din care motiv Consiliul European nu a adoptat o poziţie clară în privinţa lui.

Fico a mai reiterat că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin invadarea Ucrainei şi capturarea unor părţi din teritoriul acesteia. Totuşi, prim-ministrul slovac nu agreează propuneri care stârnesc o dezbatere deschisă, cum sunt intrarea Ucrainei în NATO şi furnizarea către Kiev de rachete cu rază medie capabile să lovească ţinte în Rusia.

‘Le-am spus tuturor liderilor UE, în prezenţa preşedintelui Zelenski, că filosofia guvernului condus de mine rămâne încă valabilă şi că noi dorim să ne concentrăm pe o cooperare semnificativă şi raţională cu Ucraina, al cărei rezultat nu ar trebui să fie uciderea, ci ajutorarea oamenilor în nevoie’, a explicat Fico.

El a adăugat că deja a patra şedinţă comună a guvernelor slovac şi ucrainean ar urma să se desfăşoare în ianuarie sau februarie în Slovacia.

Pe V. Orban planul lui Zelenski îl „îngrozește”

Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a stârnit critici acerbe din partea colegilor din UE după ce a plecat într-o „misiune de pace” autoasumată la Kiev şi Moscova, apoi la Beijing, în iulie, imediat după preluarea preşedinţiei rotastive. Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri occidentali care are relaţii amiabile cu Rusia, a declarat că Planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski îl „îngrozeşte” şi şi-a anunţat intenţia de a promova ideea unor discuţii ale UE cu Rusia (pe larg, aici).

Sursa: www.stiripesurse.ro

Regele Charles şi regina Camilla, în prima vizită externă de amploare după diagnosticul de cancer al suveranului: gestul stârnește o polemică mai veche

Selecţionata Romanian Wolves joacă sâmbătă pentru câştigarea grupei din Super Cup – Echipa stabilită de staful tehnic