OMS, alarmată de primul caz de holeră în Liban

Autorităţile sanitare libaneze au confirmat primul caz de holeră în această săptămână, pe fondul conflictului în creştere între miliţia Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, şi Israel.

Holera este o boală ce provoacă diaree şi care se răspândeşte prin contaminarea apei, spre exemplu atunci când sursele de apă sunt infectate cu fecale.

Riscul de apariţie a unui focar există întotdeauna atunci când mulţi oameni sunt nevoiţi să trăiască împreună în condiţii de igienă insuficiente.

În Liban, peste 1 milion de persoane au fost strămutate din cauza atacurilor Israelului în lupta sa împotriva Hezbollah. Multe dintre aceste persoane trăiesc în spaţii aglomerate, în adăposturi de urgenţă sau în aer liber, şi nu au acces la apă curată.

Holera a izbucnit în Liban pentru prima dată în peste 30 de ani în octombrie 2022. Peste 8.000 de cazuri suspecte au fost înregistrate, iar 23 de persoane au murit înainte ca focarul să se încheie în iunie 2023. Boala este deosebit de periculoasă pentru copiii de vârstă mică.

În prezent, sunt testate persoane şi se analizează probe de apă. În colaborare cu organizaţii partenere, OMS încearcă să furnizeze mai multă apă potabilă curată şi să îmbunătăţească sistemul de evacuare a apelor uzate. De asemenea, în ţară au fost deja aduse provizii medicale pentru a trata persoanele infectate cu holeră.

O campanie de vaccinare împotriva holerei era în curs de desfăşurare de la începutul lunii august, dar a fost întreruptă din cauza escaladării luptelor dintre Hezbollah şi Israel.

F1: Echipa Red Bull, suspectată de trişare. Ar fi folosit un dispozitiv controversat

Vestul arogant L-a abandonat pe Dumnezeu, iar viața nu mai este la fel (The Telegraph)